Запровадження бальної системи нарахування пенсій: чи підвищаться пенсії українців після реформи

З початку березня 2024 року в Україні планується проведення масштабної індексації пенсій із застосуванням нової бальної системи, нещодавно анонсованої прем’єр-міністром Денисом Шмигалем. Як відобразиться нововведення на розмірі пенсій українців, розповів експерт із пенсійних питань Сергій Коробкін.

Після введення бальної системи в дію щомісячні внески до Пенсійного фонду будуть перетворені на бали. При цьому кількість нарахованих балів визначатиметься виходячи із співвідношення між зарплатою людини та середньою зарплатою по країні за цей період. Майбутня пенсія може підвищуватися або зменшуватися в залежності від кількості балів.

Попри те, що нова система видається інноваційною та захищеною від інфляції, вона, за словами експерта, містить певні моменти маніпуляції. Сергій Коробкін зазначає, що методика розрахунку пенсії з використанням індивідуального коефіцієнту зарплати, яка діє зараз, фактично працює за аналогічним принципом.

Експерт вважає, що заміна терміну "коефіцієнт" на "бали" не призведе до істотних змін, тобто бальна система підвищення пенсій може виявитися неефективною. Для поліпшення ситуації Коробкін пропонує розглянути інші механізми.

Експерт вказує на необхідність справедливості для всіх українців, зазначаючи, що у використанні середньої зарплати для розрахунку пенсій між новими пенсіонерами і тими, хто пішов на пенсію до 2018 року, спостерігається значна різниця.

Джерело: 5692.com.ua