З 1 квітня в Україні зростуть деякі соцвиплати: хто отримуватиме допомогу 7,8 тис. грн

З 1 квітня 2024 року в Україні дітям загиблих захисників-добровольців підвищать розмір державної соціальної допомоги. Про це повідомили на сайті Мінсоцполітики.

Зазначається, що через правову неврегульованість діти добровольців, які не були оформлені до складу добровольчих формувань територіальних громад (ДФТГ), отримували допомогу, нижчу за виплати для дітей загиблих Захисників та Захисниць України. Тепер вони отримуватимуть державну адресну допомогу у підвищеному розмірі.

Наскільки підвищать розмір виплат дітям загиблих військових

За даними відомства, до квітня 2024 року розмір соцвиплати для таких дітей становив лише 2,36 тис. гривень.

Відповідно до рішення уряду про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб, з 1 квітня 2024 року встановлена адресна допомога дітям, яким надано статус члена родини загиблого захисника чи захисниці країни, годувальник яких не входив у склад добровольчих формувань тергромад та загинув або зник безвісти під час захисту країни.

У Мінсоцполітики зазначили, що рішення ухвалене для встановлення справедливості у питанні виплат та соціальної підтримки таких родин.

Діти віком від 1 до 15 років отримуватимуть:

  • 7,8 тис. грн — на одну неповнолітню дитину;
  • 6,1 тис. грн — на кожну дитину, якщо у родині двоє чи більше дітей.

Виплата у таких розмірах буде здійснюватися щомісячно. Підвищення відбулось автоматично, додатково звертатись нікуди не потрібно, – повідомили у Мінсоцполітики.

Також у відомстві нагадали, що діти загиблих добровольців мають право на отримання пенсії у разі втрати годувальника, якщо загиблий тато чи мама мали необхідну кількість страхового стажу. У разі, якщо стажу на момент загибелі було недостатньо, дитина виплачують державну соціальну допомогу.

Джерело: 5692.com.ua