“єОселя”: які зміни відбулися в іпотечній програмі з 1 січня

Уряд України вніс зміни до пільгової іпотечної програми "єОселя", розширюючи можливості отримання житла для громадян. Ці зміни вже набули чинності з 1 січня 2024 року, повідомило Міністерство реінтеграції в Telegram.

Зміни відносно категорій позичальників

Програма "єОселя" була запущена в жовтні 2022 року і вже успішно допомогла отримати іпотеку понад 6 тисячам українських сімей на суму понад 9 мільярдів гривень.

Однією з ключових змін є розширення можливостей для ветеранів, інвалідів унаслідок війни, членів їхніх сімей та родин загиблих. Раніше ці категорії могли отримати іпотеку на квартири у будинках, не старших 3 років. Тепер же вони можуть придбати житло в будинках, які не старше 10 років, але лише в Києві або обласних центрах. У інших населених пунктах немає обмежень щодо дати введення в експлуатацію.

Розширення видів нерухомості

Іншою важливою зміною є можливість позичальникам придбати не лише квартири, але й приватні будинки або таунхауси, якщо вони введені в експлуатацію не раніше 3 років.

Площа доступного для придбання житла розраховується за конкретними критеріями: 62,5 кв. м на одну людину та додатково 21 кв. м на кожного члена сім'ї. Таким чином, родина з трьох осіб може придбати будинок з максимальною площею 104,5 кв. м.

Для багатоквартирних будинків площа розраховується інакше: 52,5 кв. м на людину і ще 21 кв. м на кожного члена сім'ї.

Щоб скористатися програмою "єОселя" українцям необхідно подати заявку через додаток "Дія".

Джерело: 5692.com.ua