Якщо торгуєте на OLX та інших інтернет-платформах, доведеться платити податки

Українців змусять платити податки з торгівлі на OLX та інших інтернет-платформах. Державна податкова служба поступово перевірить усіх підприємців, які торгують на інтернет-платформах, та змусить їх сплатити податки з кожної торгової операції.

Наприклад, у Миколаївській області місцеві податківці уже здійснили моніторинг підприємців, які торгують на OLX.

В результаті перевірки ГУ ДПС у Миколаївській області виявили підприємця з Миколаєва, який торгував на цій інтернет-платформі мопедами, при цьому не застосовуючи РРО/ПРРО та не сплачуючи ніяких податків до бюджету. При цьому підприємець уже встиг так в обхід казни продати товару на суму понад чверть мільйона гривень.

У ДПС зазначають, що підприємець не лише порушив податкове законодавство, але й не забезпечив належного виконання прав покупців свого товару. Адже наявність товарного чеку дає їм можливість пред'явити продавцеві претензію у разі продажу неякісного товару.

Та це лише початок. Надалі Державна податкова служба, і не лише в Миколаївській області, відстежуватиме продаж товарів на інтернет-платформах та привчатиме продавців да належного оформлення операцій продажу і до сплати податків.

Виконання вимог законодавства, напряму чи опосередковано пов’язаного із поповненням державної скарбниці, є обов’язком кожного платника податків. Видача чеків РРО/ПРРО є забезпеченням можливості покупцям товарів захистити свої права як споживачів. Сподіваємось на високий рівень правової свідомості суб’єктів господарювання та належне і добросовісне виконання обов’язків платниками податків, – зазначили у податковій.

Як відомо, в Україні з 1 жовтня 2023 року повернули використання РРО та видачу фіскальних чеків підприємцями. Використання засобів РРО або ПРРО відновлено, і воно стало обов'язковим для спрощенців 2,3 та 4 груп, а також для тих, хто працює на загальній системі оподаткування. Виняток становлять лише підприємці 1-ї групи, а також підприємці 2, 3 та 4 груп, які працюють у селах, за умови, що їхній річний обсяг доходу не перевищує 1,1 млн грн.

Джерело: Інформатор

Джерело: 5692.com.ua