Хто з військовозобов’язаних може виїхати за кордон у квітні 2024: законні підстави

Під час воєнного стану в Україні діють обмеження на виїзд за кордон військовозобов'язаних чоловіків віком від 18 до 60 років. Проте законом передбачено кілька винятків. Які категорії чоловіків можуть залишити країну в умовах мобілізації у квітні 2024 року, пише 5692.com.ua.

Кому дозволений виїзд за кордон під час війни

Виїжджати за межі країни під час воєнного часу мають право чоловіки віком до 18 або старше 60 років. Чоловіки призовного віку можуть отримати дозвіл на виїзд, якщо вони мають у паспорті позначку про постійне проживання за кордоном.

Крім того, виїхати з України можуть люди з інвалідністю або чоловіки, які отримали відстрочку від армії через тимчасову непридатність за станом здоров'я.

Чоловіків призовного віку можуть випустити за кордон у разі, якщо їм дозволено виїзд:

  • за станом здоров'я (з метою лікування, реабілітації);
  • за сімейними обставинами;
  • у зв'язку із професією.

Дозволяється перетин кордону батькам-одинакам, опікунам, піклувальникам або громадянам, які виховують дитину з обмеженими фізичними можливостями. Ще одна категорія, на яку не поширюється заборона на виїзд – особи, які супроводжують родичів з інвалідністю І чи ІІ групи (за наявністю відповідних документів).

Вільно перетинати державний кордон за службовою потребою дозволяють деякі професії. До цього переліку входять працівники залізничного та авіаційного транспорту, моряки, водії-далекобійники. Також виїжджати за кордон дозволено дипломатам різних рівнів.

Тимчасово залишити Україну мають право військовослужбовці, які проходять підготовку за кордоном або перебувають у законній відпустці. Для цього потрібен дозвіл від військової частини.

В окремих випадках виїзд дозволяють волонтерам чи громадянам, які допомагають ЗСУ. Приміром, це можливо у разі доставлення гуманітарних вантажів. Також виїзд можуть дозволити артистам та спортсменам, які представляють Україну на світовій арені чи спортивних майданчиках.

Джерело: 5692.com.ua