“Витончена гра на незнанні законів”: адвокат розповів, як ТЦК шантажує відстрочкою і обманює з повісткою

В Україні певні категорії чоловіків мають право на відстрочку від мобілізації. Але відстрочку не дають автоматично – для цього слід відвідати ТЦК, зібравши необхідні документи. Як під час таких візитів представники ТЦК можуть обманювати, вручаючи повістки, розповів адвокат Роман Сімутін, пише 5692.com.ua.

Адвокат навів конкретний приклад з його практики. Його клієнт хотів оформити відстрочку у зв’язку з інвалідністю дружини. Прибувши до ТЦК, він надав документи та заповнив бланк заяви на відстрочку, наданий працівниками.

Ніби ж бланк як бланк, але без двох надважливих деталей, які не те що впливають на суть та зміст, вони просто унеможливлюють всі потуги довести справедливість ваших тверджень, – каже адвокат.

Заяву зареєстрували напрочуд легко. А ділі чоловікові виписали направлення на ВЛК.

Хто вже був у ТЦК – розуміє про що мова, адже ваш варіант заяви категорично відмовляються реєструвати, доводиться сперечатися, телефонувати на гарячу лінію Міноборони або виходити з приміщення та відправляти поштою. А тут так легко реєструють, – зазначив адвокат.

Після проходження ВЛК чоловікові сказали, що забрати документ із підтвердженням відстрочки на три місяці він зможе лише якщо підпише повістку про мобілізацію, за якою він повинен прибути наступного дня після закінчення строку дії відстрочки. Клієнт погодився на це.

Як пояснили працівники ТЦК, повістка – їхня страховка, оскільки за 7 днів до закінчення строку відстрочки чоловік має подати аналогічний пакет документів.

Що повинно насторожити

Адвокат пояснив, що працівники ТЦК можуть маніпулювати тим, що в самій заяві не зазначено перелік долучених до неї документів. Тому у разі відмови від отримання повістки вони можуть відмовити у відстрочці за відсутності якогось документа і спробувати вручити повістку.

Сімутін нагадав, що громадяни, які мають право на відстрочку, можуть служити лише добровільно. А підпис на мобілізаційному розпорядженні означає, що ви добровільно погодились.

Вся судова практика так і трактує: підпис свідчить про добровільність особи проходити службу, якщо він не заявив протилежне. Це витончена гра на незнанні законів, – зазначив фахівець.

Що робити у таких випадках

За словами юриста, насамперед слід пояснити, що ви не відмовляєтеся повторно з’явитися до ТЦК, але тільки за умови вручення повістки про оновлення облікових даних.

Це логічно, якщо ви бажаєте продовжити відстрочку та законно з точки зору ТЦК пересвідчитися у наявності підстав для подальшої відстрочки. Виписка ж повістки на відправку замість листа про відстрочку – це шантаж, – каже експерт.

Сімутін рекомендує не підписувати таких документів та повідомляти про подібні факти на гарячу лінію Міноборони.

Джерело: 5692.com.ua