Visa чи Mastercard: яку банківську картку обрати, щоб не переплачувати за комісії

Усе більше українців надають перевагу електронним платежам під час розрахунків за товари і послуги. За даними НБУ, в 2023 році обороти операцій за платіжними картами, емітованими в Україні, становили в середньому близько 0,5 трлн грн на місяць. При цьому понад 99% операцій виконується через дві карткові платіжні системи – Mastercard та Visa.

Які переваги та недоліки мають ці дві системи, на чому зупинити свій вибір та чи варто взагалі "заморочуватись", розповідає РБК-Україна.

Mastercard і Visa – яку платіжну систему рекомендують банкіри

За словами заступника директора департаменту корпоративних комунікацій Укргазбанку Ігоря Мороза, на сьогодні обидві платіжні системи надають повний спектр базових можливостей для безготівкових розрахунків. Тому при виборі користувачу варто насамперед орієнтуватися на те, які додаткові можливості надають ці платіжні системи та банки-емітенти платіжних карток.

Перелік "опцій" залежить від обраного класу та рівня платіжної картки, – зазначив банкір.

Тому різниця між двома системами проявляється насамперед в таких аспектах:

  • програми лояльності, які пропонують системи;
  • насиченість пакетів відповідного класу карток додатковими послугами та преференціями (приміром, доступ до лаунжів аеропортів та fast track, знижок на послуги партнерів тощо).

І Mastercard, і Visa пропонують участь у різноманітних акціях, що доступні здебільшого для всіх класів карток. Крім того, обидві платіжні системи мають майже однакову популярність в світі.

Немає різниці у використанні карток як платіжного засобу, навіть при здійсненні покупок за кордоном. Механізми транзакцій, у тому числі процес обміну валюти, в двох системах майже ідентичні.

Насамперед слід обирати не стільки логотип міжнародної платіжної системи на картці, скільки пакет послуг та сервісів, а також їх вартість, які формує банк-емітент для конкретних карткових, – радить Євген Пляка, керівник проектів та програм Sense Bank.

Усі переваги користування платіжними картками мають розкрити клієнту саме банки. Наприклад, якщо картка буде використовуватися переважно для зняття готівки, краще обрати ту, з якою послуга надаватиметься з найвигіднішими тарифами. Якщо в пріоритеті кредитна функція, слід передусім звертати увагу на умови надання цієї послуги.

Загалом, як запевняють банкіри, яку міжнародну платіжну систему при оформленні картки ви б не обрали, все одно ви отримаєте всі потрібні функції за тією ж ціною.

Які додаткові послуги пропонують системи Mastercard і Visa

Ті, хто хоче підійти до вибору картки більш свідомо, можуть знайти на сайтах платіжних систем докладний опис усіх продуктів Mastercard і Visa. Вивчивши набір привілеїв, що надають системи до картки обраного класу, подивившись акції та програми лояльності, які вони пропонують, можна вибрати те, що найкраще підійде саме вам.

Розглянемо декілька прикладів послуг, які пропонують користувачам ці платіжні системи.

Що пропонує українцям Visa:

  • Visa Token Service – технологія, яка підвищує безпеку комерційних платіжних операцій під час покупок, заміняючи 16-значні номери карток Visa на спеціальний шифр ("токен"), завдяки чому особисті дані споживача не потраплять до шахраїв;
  • Click to Pay – сервіс, що забезпечує простий та безпечний онлайн-шопінг на всіх маркетплейсах, де розміщено значок Click to Pay (не потрібно заповнювати довгі форми, вводити номер картки та пам’ятати пароль для безпечної передачі даних між учасниками платіжної мережі);
  • Visa Direct — платформа від Visa, що дозволяє здійснювати грошові перекази в понад 190 країнах і територіях, зокрема, для українських споживачів це миттєві P2P-платежі з картки на картку;
  • Visa Tap to Phone — технологія, яка перетворює смартфон на платіжний термінал для зручних та безпечних безготівкових платежів у сфері малого і середнього бізнесу (кав’ярні, салони краси, спортзали, маршрутні таксі тощо).

Що пропонує українцям Mastercard:

  • готівка на касі – послуга, що дозволяє знімати готівкові кошти зі свого рахунку прямо на касі торгової точки під час оплати покупок карткою (приміром, до 6000 грн можна зняти на касах у магазинах Сільпо, Фора, АТБ, VARUS, NOVUS, в аптеках Біла Ромашка, АНЦ, Аптека Доброго Дня, на АЗК OKKO, WOG, Укрнафта);
  • готівка на картку – послуга, що дозволяє поповнити банківську картку готівкою прямо на касі торгової точки (наразі сервісом можна скористатися у мережах АЗК WOG, Socar, Укрнафта, у магазинах "Сім-23");
  • Weld card – перша цифрова платіжна картка на базі Debit Mastercard, яка прив’язана до криптовалютного гаманця на платформі Weld Money (картку можна додати до Apple Pay, Google Pay і розраховуватися криптовалютою за товари та послуги без необхідності самостійно конвертувати її у звичайну валюту).

Конвертація валют за картками

При користуванні платіжними картками Visa чи Mastercard всередині країни українці не відчувають різниці у вартості сервісів, які надають платіжні системи. А от за кордоном вибір має значення, адже це впливає на вартість конвертації валют за картками.

Щоб уникнути переплат на комісіях, картки Mastercard краще використовувати в країнах, де основні розрахунки відбувають в євро, а картки Visa – там, де використовується переважно долар.

При цьому слід розуміти, що вартість користування банківською карткою за кордоном залежить не тільки від комісій платіжних систем, а й від того, в якій валюті ця картка відкрита. Тому насамперед український банк визначає тарифи і комісії за всіма операціями, зокрема і за конвертацію валют та зняття готівки. Крім того, при знятті готівки за кордоном слід враховувати тарифи й комісії місцевого банку.

Отже, при виборі між Visa та Mastercard рекомендується керуватися перевагами і можливостями, які надає конкретна платіжна система, а також пропозиціями і умовами обслуговування від конкретного банку-емітенту платіжних карток.

Джерело: 5692.com.ua