Виплати призовникам: де в Україні надають грошову допомогу мобілізованим

Міські бюджети в Україні активно впроваджують програми грошової допомоги для призовників. Такі ініціативи вже впроваджені в Одесі, Києві та Львові. Відповідні заходи мають на меті заохотити та підтримати осіб, які пішли на військову службу.

Одеса

В Одесі започаткували програму заходів для осіб, які призвані на військову службу до Збройних Сил України та зареєстровані в місті. З міського бюджету для мобілізованих планують виділяти одноразову грошову допомогу у розмірі 20 тисяч гривень. Для цього у бюджеті на 2024 рік передбачили 20 мільйонів гривень. За словами директорки Департаменту праці та соцполітики Одеської міської ради Олени Китайської, найближчим часом буде розроблений порядок надання допомоги, який включатиме перелік необхідних документів.

Мер Одеси Олег Труханов підкреслив, що місцева влада прагне автоматизувати процес надання грошової допомоги, і в майбутньому мобілізовані особи матимуть можливість отримати виплати на свій рахунок відразу після зарахування до військової частини.

Київ

У Києві також запровадили програму підтримки мобілізованих. На 2024 рік там виділили 50 мільйонів гривень на виплати киянам, які потрапили до ЗСУ з грудня 2023 року. Кожен киянин, який буде призваний до лав ЗСУ отримає одноразову допомогу – 30 тисяч гривень. Депутат Київради Вадим Васильчук зазначив, що хоча порядок вже був схвалений, виплати ще не почалися через деякі технічні ускладнення.

Львів

У Львові ухвалили рішення про матеріальну підтримку громадян, які вирішили служити в Збройних силах. Добровольцям, які підпишуть контракт з Десантно-штурмовими військами та морською піхотою, обіцяють виплатити 50 тисяч гривень. Суттєво відрізняючись від інших міст, Львів планує видавати цю суму лише тим особам, які зареєстровані на військовому обліку в межах Львівської міської територіальної громади.

Джерело: 5692.com.ua