Відпустка за власний рахунок: за яких умов роботодавець може відмовити в її наданні

За певних обставин працівники можуть зіткнутися з ситуацією, коли потребують відпустки, але всі оплачувані дні вже використані. У такому випадку можна взяти вихідні без збереження заробітної плати, або ж "за власний рахунок". Проте, це не є загальною можливістю для всіх працівників, існують певні категорії, яким надається це право в обов'язковому порядку, а яким роботодавець може відмовити. Подробиці розповіли в "Юридичному пораднику".

Надання відпусток за власний рахунок: кого це стосується?

Відпустки без збереження заробітної плати, або "за свій рахунок", не є обов'язковими для всіх працівників згідно трудового законодавства. Юридичні експерти зазначають, що це право залежить від категорії, до якої відноситься працівник.

Відпустку за власний рахунок роботодавці зобов'язані надати наступним категоріям працівників:

  • одинокій матері/батькові;
  • чоловікові, чия дружина перебуває у відпустці по догляду за дитиною після пологів;
  • матері/батькові (зокрема, прийомній)/опікуну/дідові/бабусі, якщо дитина, згідно з медичним висновком, потребує домашнього догляду;
  • працівникам з інвалідністю;
  • працівникам, які одружуються;
  • працюючим пенсіонерам;
  • працівникам, які вступають або навчаються;
  • сумісникам на час їх перебування у відпустці за основним місцем праці тощо.

Однак, усім іншим працівникам відпустку "за свій рахунок" роботодавці можуть як надати, так і відмовити в цьому проханні.

Відпустка за власний рахунок під час воєнного стану: що варто знати

Згідно з Законом України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку. У мирний час така відпустка не може перевищувати 30 календарних днів на рік.

Однак під час воєнного стану існують додаткові особливості. Згідно з частиною 3 статті 12 зазначеного закону, роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпустки, крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Джерело: 5692.com.ua