Відкриття аеропортів в Україні: названо міста, де можуть відновити пасажирські рейси

В Україні головними претендентами на відкриття для відновлення цивільних авіаперельотів є аеропорти Києва (Бориспіль, Жуляни) та Львова. Який саме відкриють першим, залежить від ступеня готовності, наявності навченого персоналу, укриттів тощо. Про це розповів експерт із питань розвитку авіаційного ринку Богдан Долінце, пише OBOZ.UA.

За словами експерта, через те, що висуваються надто жорсткі вимоги, деякі аеропорти на заході України можуть не використовуватися, оскільки до повномасштабного вторгнення їх не розвивали як слід.

"Це залежатиме від того, наскільки кожен аеропорт продемонструє свою готовність і підтвердить авіарегулятору, що у них є навчений персонал, необхідні укриття, що вони підготовлені і можуть правильно діяти. Це може сказати лише відповідний аудит", – зазначив Долінце.

Лише на підставі результатів аудиту авіарегулятор може визначити перелік аеропортів, які будуть відкриті. Водночас аеропорти Києва та деякі інші можуть бути більш підготовлені, ніж аеропорти на заході країни.

"Виходячи зі стану та готовності кожного окремо взятого аеропорту, можна буде говорити про можливість відкриття або часткового відкриття. І, зрозуміло, там може це бути або аеропорт Львова, або інший аеропорт, або аеропорти Києва", – вважає експерт.

Водночас, впевнений Долінце, до відновлення цивільного авіасполучення потрібно вирішити питання безпеки, адже аеропорти можуть стати бажаними цілями для ворога. Але це не єдине, що ускладнює можливість відновлення польотів. Також є серйозні проблеми зі страхуванням і відсутністю регламентів для воєнного часу.

"Немає офіційних правил, регламентів, процедур про те, яким чином повинні працювати аеропорти в умовах повітряної тривоги. Як мають евакуюватися пасажири, якщо вони на борту або, наприклад, якщо вони стоять у черзі на посадку. Величезний пул питань на сьогоднішній день не врегульовано в українському законодавстві", – попередив фахівець.

Також для виконання польотів будуть необхідні дозволи спеціальних органів безпеки, зокрема Сил протиповітряної оборони. Раніше спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Гнат сказав, що єдиною умовою для відновлення польотів стане наявність у військових усіх необхідних засобів для захисту неба.

Джерело: 5692.com.ua