“Ваше обслуговування обмежене”: ПриватБанк без попередження блокує картки українцям за кордоном

Клієнти державного ПриватБанку, які виїхали за кордон, стикаються із блокуванням своїх банківських карток. Причому фінустанова перед цим не надсилає українцям жодних попереджень чи сповіщень, а потім стверджує, що діє у межах чинних правил фінмоніторингу.

Детальніше про блокування рахунків біженців розповіли у виданні Новини.LIVE із посиланням на портал Minfin.

Що відомо про блокування карток

Одна з клієнток ПриватБанку залишила скаргу про те, що їй без пояснень заблокували картку та поставили перед фактом припинення відносин. Як пояснила жінка, вона отримувала незначні грошові надходження на картку цього банку, а тепер, коли їй раптово заблокували рахунок, не може забрати свої кошти, перебуваючи за кордоном.

"Мені без будь-яких пояснень заблокували картку і написали, що розривають зі мною контракт! Тепер, щоб зняти кошти, необхідно шукати людину, оформлювати на неї довіреність, щоб повернули кошти у відділенні банку, або добиратися самій! Як я це маю зробити, якщо в мене немає більше грошей!" – написала клієнтка ПриватБанку.

Вона зазначила, що установа направила пояснення на її адресу прописки, де вона давно не живе, причому зробили це вже після блокування. Ні смс, ні електронного листа жінці банк не надсилав.

"У чаті лише через годину звʼязалась з оператором, який сказав, що у них немає ніяких варіантів повернення коштів, які заблокували без пояснень", — додала жінка у скарзі.

Що відповіли у ПриватБанку

У відповіді на скаргу представники банку зазначили, що установа працює виключно в межах чинного законодавства та згідно з нормативно-правовими актами Нацбанку, що регулюють відносини у сфері банківської діяльності.

"Всі заходи здійснюються відповідно до внутрішніх процедур і відповідають вимогам безпеки та дотримання правил фінансового моніторингу в Україні", — повідомили у ПриватБанку.

Працівники банку наголосили, що вони мають право вживати заходів, покликаних запобігати та протидіяти легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму, однак точної причини блокування картки своїй клієнтці не назвали.

"Ваше обслуговування обмежене. При розірванні ділових відносин надається можливість переведення залишків до іншого банку", — повідомили у відповіді.

Як повернути свої кошти

Як пояснили у ПриватБанку, у таких випадках для перерахування залишків коштів клієнту чи представнику потрібно звернутися до будь-якого відділення банку і надати такі документи:

  • реквізити рахунку, відкритого в іншій фінустанові на ім'я клієнта;
  • документи, що підтверджують повноваження розпоряджатися рахунками;
  • документи, що засвідчують особу;
  • документ, що засвідчує реєстрацію у Держреєстрі фізосіб-платників податків та містить реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • заяву про перерахування коштів.

Джерело: 5692.com.ua