В яких випадках працюючим пенсіонерам скасовують виплати: пояснення Пенсійного фонду

В Україні певній категорії одержувачів пенсій можуть скасувати виплати. Це стосується пенсіонерів, які знову влаштовуються на роботу. У Пенсійному фонді пояснили, на яких підставах відбувається скасування пенсії у зв'язку із працевлаштуванням, повідомляє Today.ua.

До Пенсійного фонду із запитанням звернулася українка, яка влаштувалася на роботу, будучи пенсіонеркою.

"Я колишній учитель, отримую пенсію за вислугу років. Зараз влаштувалася у загальноосвітній школі на посаду асистента вчителя інклюзивного класу. Чи маю я право у період роботи на виплату пенсії?" – запитала жінка.

Представники ПФУ відповіли, що у даному випадку жінці, як і раніше, виплачуватимуть пенсію разом із заробітною платою. Це можливо, оскільки вона влаштувалася на посаду асистента вчителя. У разі, якби жінка знову влаштувалася на посаду вчителя, пенсію би їй скасували. Поновлення пенсії відбулось би лише за умови звільнення з посади вчителя.

Ці нюанси важливо враховувати громадянам, які виходять на пенсію за вислугою років. Отже, пенсію скасовують, якщо людина, вже будучи пенсіонером, знову влаштується на роботу за своєю колишньою спеціальністю, яка дає право вийти на пенсію за вислугою років.

Водночас законом не заборонено пенсіонеру знайти собі іншу роботу, яка не дає права на дострокову пенсію. Тоді людина зможе отримувати одразу і зарплату, і пенсію.

У розглянутому випадку з учителькою, яка вийшла не пенсію та влаштувалася помічником вчителя, її пенсійні виплати будуть збережені, оскільки нова робота не передбачає дострокового виходу на пенсію за вислугу років.

Також скасування пенсії не торкнеться громадян, які вийшли на заслужений відпочинок на загальних підставах, тобто після досягнення пенсійного віку. Такі українці можуть влаштовуватися на будь-яку роботу, отримуючи пенсію та зарплату.

Джерело: 5692.com.ua