В Україні збільшився розмір допомоги на дитину: яка сума і хто має право отримати у 2024 році

В Україні одразу після народження дитини породіллям видають одноразову натуральну допомогу від держави – "пакунок малюка" (Baby Box). З 1 січня 2024 року вартість "пакунку" зросла до 7689 гривень, що пов'язано із підвищенням прожиткового мінімуму для дітей до 6 років. Крім того, змінили вміст Baby Box, урахувавши побажання батьків немовлят.

Про це повідомили на сайті Міністерства соціальної політики.

Як зазначили у відомстві, склад "пакунку малюка" переглядають кожні 4 роки. При цьому враховуються думки не тільки експертів профільного міністерства, й фахівців інших міністерств, представників ЮНІСЕФ, батьків.

"Вміст "пакунку малюка" коригується, враховуються побажання батьків та їх бачення щодо того, які предмети і засоби є не просто необхідними, а й зручнішими та якіснішими", – зазначили у Мінсоцполітики.

З 2024 року вміст боксу поповниться товарами, які користуються більшим попитом. Серед них:

  • багаторазові вологостійкі пелюшки;
  • теплий одяг для немовлят (шапочки та чоловічки);
  • плед-ковдра збільшеного розміру.

Водночас зменшено кількість речей найменшого розміру, з яких діти швидко виростають (бодіки, штанці-повзунки). З повним вмістом "пакунку малюка"-2024 можна буде ознайомитися після завершення державної реєстрації відповідного наказу Мінсоцполітики на сайті міністерства.

У батьків є можливість відмовитися від боксу та отримати замість нього грошовий еквівалент, тобто 7689 гривень.

Крім українських сімей, в яких народилася дитина, отримати допомогу можуть усиновлювачі, опікуни, прийомні батьки, батьки-вихователі або патронатні вихователі новонародженої дитини, а також іноземці та особи без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах, та особи, яких визнано в Україні біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, що народили дитину.

Джерело: 5692.com.ua