В Україні запустили цифровий реєстр санкцій: як отримати витяг

Ради національної безпеки та оборони України впровадила новий цифровий механізм для громадян – Державний реєстр санкцій, який надає можливість отримати безкоштовну інформацію про осіб та компанії, проти яких введені обмеження. За інформацією РНБО, до реєстру додали вже більше 17 тисяч фізичних та юридичних осіб, які перебувають під санкціями.

Переваги реєстру

За словами представників РНБО, реєстр є інформаційно-комунікаційною системою, яка забезпечує збирання, накопичення, захист, облік, відображення, обробку та надання інформації про суб'єктів, які потрапили під санкції.

У реєстрі вже знаходиться інформація не лише про рішення РНБО, а й судові рішення про застосування обмежень. Оновлення на платформі проводитимуть оперативно, забезпечуючи громадськість актуальною інформацією.

Як скористатися реєстром санкцій

На головній сторінці сайту реєстру розміщено розділ "Додаткові сервіси", у якому можна вибрати "Витяг з реєстру". Після вибору "Сформувати витяг" користувач може обрати фізичну чи юридичну особу та ввести необхідні дані.

Інформація про підсанкційну особу включає громадянство, дату народження, а в деяких випадках і податковий номер для фізичних осіб, а також перелік усіх актів щодо санкцій в хронологічному порядку.

Зазначається, що запуск Державного реєстру санкцій є кроком до забезпечення доступу до інформації та прозорості в рішеннях, пов'язаних із санкціями. Адже дані в реєстрі відкриті та загальнодоступні, за виключенням випадків, передбачених законом.

Джерело: 5692.com.ua