В Україні виплачуватимуть допомогу ВПО та мігрантам, які повернуться з-за кордону: які умови

В Україні допомогу малозабезпеченим родинам зможуть оформити громадяни із числа внутрішньо переміщених осіб та українських мігрантів, які повертаються з-за кордону. Таке рішення ухвалив уряд, повідомляють у Міністерстві соціальної політики України.

"Уряд прийняв Постанову, яка розширює можливості призначення допомогти малозабезпеченим, щоб ті родини, які опинились у ризику бідності, могли активніше нею користуватися," – йдеться у повідомленні Мінсоцполітики.

Раніше родини ВПО, які виїхали із небезпечних регіонів і внаслідок цього залишилися без роботи, а також родини вимушених українських мігрантів, які тривалий час перебували в інших країнах і хочуть повернутися в Україну, не могли отримувати цей вид соцдопомоги. Призначення виплат було неможливо через те, що в таких родинах є працездатні особи, які не працюють, або за них не сплачувався ЄСВ протягом попередніх 3-х місяців перед зверненням по цю допомогу.

Зараз ситуація змінилася, і родинам ВПО та українців, які повертатимуться із-за кордону, надаватиметься підтримка. Урядом передбачено, що допомога виплачуватиметься протягом 6 місяців:

  • родинам, що повернулись в Україну після тривалого (понад 90 днів поспіль) перебування за кордоном, незважаючи на те, чи є в таких родинах працездатні непрацюючі особи, які не сплачували ЄСВ;
  • родинам ВПО, які не працювали або не сплачували ЄСВ внаслідок переміщення.

Важливою умовою отримання виплат є сприяння економічній самостійності осіб, що отримують допомогу. Передбачається, що непрацюючі працездатні особи з таких родин протягом двох місяців після призначення допомоги мають:

  • або працевлаштуватись;
  • або стати на облік в Державному центрі зайнятості, щоб знайти роботу, пройти перенавчання та перекваліфікацію.

Згідно з чинними нормами, допомога малозабезпеченим призначається тим родинам, у яких сукупний розмір доходів не перевищує рівень забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї, а саме:

  • для працездатних осіб – 55% прожиткового мінімуму (1665,4 грн);
  • для дітей – 140 % ( віком до 6 років – 3 588,2 грн, від 6-18 років – 4 474,4 грн);
  • для осіб, які втратили працездатність – 100% (2 361 грн).

Розмір допомоги становить різницю між рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом.

Джерело: 5692.com.ua