В Україні планують підвищити всі основні податки: за рахунок чого лататимуть “діри” в держбюджеті

В Україні розробляють варіанти наповнення бюджету на тлі серйозного дефіциту. Зокрема, розглядається питання збільшення податків, які, ймовірно, доведеться підвищувати незалежно від того, чи буде допомога від США. Коли українцям тотально перерахують податки, пише Today.ua.

Які податки планують підвищити

На даний момент у держбюджеті бракує близько 400 млрд гривень. Цих коштів потребує ЗСУ для закупівлі нової техніки та ремонту пошкодженої. Про це повідомила на переговорах з МВФ голова Комітету ВР з бюджету Роксолана Підласа.

"Я звернула увагу на те, що додатковий ресурс можна залучити і від скорочення непріоритетних капітальних видатків. І хоча це буде несуттєва сума в масштабах нашої потреби, але це полегшить тиск на платників податків", – зазначила Підласа.

Скорочення капітальних видатків допоможе зекономити лише близько 7,5 млрд грн, тому загалом це мало змінить ситуацію.

Для вирішення проблеми в уряді готують законопроєкт про підвищення податків на окремі операції. Хоча це також не закриє бюджетної прірви, проте допоможе залучити в казну близько 44 млрд додаткових доходів. Заходи розробляються Мінфіном за умовами Меморандуму з МВФ.

Зокрема, планується запровадити:

  • військовий збір у розмірі 0,1% від прибутку підприємств і доходів ФОПів;
  • податок на розкіш – 1,5% від продажу дорогоцінних металів і 30% від продажу ювелірки;
  • податок на продаж майна – 10%;
  • авансові податки з АЗС.

Як повідомив голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, цей законопроєкт можуть зареєструвати вже в березні.

Але навіть з урахуванням цих заходів всі запропоновані варіанти можна назвати лише "косметичними". Тож уряд, скоріше за все, буде змушений вдатися до тотального підвищення податків в Україні. Тільки це ефективно допоможе збільшити бюджетні надходження.

Підвищити можуть усі основні збори, зокрема:

  • на доходи фізичних осіб (ПДФО);
  • на прибуток;
  • на додану вартість (ПДВ);
  • військовий збір.

У той же час, урядовці розуміють, що тотальне підвищення податків – це палиця з двома кінцями. У результаті це може призвести до того, що бізнес почне уходити в тінь, що призведе до скорочення податкових надходжень. Тобто, ефект може бути зворотним.

Отже, найвірогідніше, цього року основні податкові ставки залишать на тому ж рівні. Якщо ж ситуація не покращуватиметься, на такі кроки уряд може зважитися наступного року.

Джерело: 5692.com.ua