В Україні можуть дозволити усім підприємствам бронювати працівників від мобілізації: які умови

Народні депутати розробляють законопроєкт, який може кардинально змінити підхід до бронювання від призову. Пропонується встановити фіксований платіж, який підприємствам потрібно буде щомісячно сплачувати за відстрочку від мобілізації для різних категорій працівників. Про це пише Цензор.НЕТ, посилаючись на інформацію від Forbes.

Новий законопроєкт, який готують у Раді, дасть можливість бронювати персонал усім підприємствам, а не тільки стратегічним і критично важливим. При цьому забронювати працівника незалежно від посади буде можливо тільки за умови оплати фіксованої ставки в розмірі 20000 грн, яка має сплачуватись кожного місяця разом із військовим збором 1,5%.

Також важливою умовою є те, що компанія має працювати вбілу і сплачувати всі податки до бюджету.

Очікується, що нова ініціатива допоможе поповнювати український бюджет на суму від 18 млрд до 155 млрд грн на рік.

Встановлення будь-яких критеріїв буде сприймається суспільством, як поділ на класи. На підприємстві можуть самостійно обирати, кого зі співробітників хочуть забронювати, – зазначив голова економічного комітету та співавтор законопроєкту Дмитро Наталуха.

Як повідомляють у Forbes на даний час заброньовано 538 000 українців, серед яких:

  • 27,9% – у секторі енергетики;
  • 15,2% – в агропромисловому секторі;
  • 12,6% – у промисловості;
  • 12,5% – у транспортному секторі;
  • 5,2% – працівники Центральних органів виконавчої влади та військових адміністрацій.

На думку народних депутатів, гарантією швидкого адміністрування податку і закріплення надходження коштів виключно на потреби армії стане прив'язка до військово збору. Бронювати пропонують до 50 відсотків військовозобовʼязаних працівників підприємств.

Джерело: 5692.com.ua