В Україні готують закон про економічне бронювання: з’явилися нові пропозиції без критерію про мінімальну зарплату

Депутати працюють над новим законопроєктом, в якому буде представлена система економічне бронювання працівників від мобілізації. Наразі розглядаються дві моделі економічного бронювання, про деталі яких розповів голова Комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, пише "Суспільне".

За його словами, про цей законопроєкт говорили ще наприкінці січня. Про перший варіант системи економічного бронювання вже відомо – це модель, яка "народилася в Офісі президента, про 35 тисяч гривень".

"Друга модель – це та, над якою ми працюємо з командою. Це модель про сплату додаткового військового збору за кожну заброньовану особу, незалежно від її посади, заробітної плати чи якихось інших критерій", – розповів Наталуха.

Планується встановити військовий збір у розмір 20 тисяч гривень за кожну заброньовану особу.

Різниця в цих базових моделях полягає в тому, що перша не розповсюджуватиметься на фізосіб-підприємців. Крім того, оскільки це заробітна плата, то близько третини коштів йтиме в місцевий бюджет, а не безпосередньо на ЗСУ. Також Наталуха зазначив, що мінімальна зарплата, з якої можна забронювати, становить 35 тис. грн, а це вище, ніж мінімальна зарплата у війську (трохи більше 20 тис. грн). Через це ініціативу можуть сприйняти неоднозначно.

"Ці всі закиди, які ми час від часу чуємо від опонентів мобілізації, про те, що мало того, що там забрали у військо, ще й дали таку зарплату, яка не дозволяє прогодувати родину, це підсилить їхні аргументи, нам би цього дуже не хотілося. З іншої сторони, є позитивний аспект, ця модель вибілює заробітні плати, які платяться в конвертах. Може бути таке абсолютно, що дуже багато цих зарплат з конвертів перейдуть в білу зарплату, щоб забронювати співробітників", – вважає нардеп.

При цьому модель про сплату збільшеного військового збору не ставить перед собою за мету вибілення зарплат. Головною метою є акумуляція і мобілізація фінансів виключно на ЗСУ, а не на місцеві бюджети чи на інші фонди.

До того ж, за словами Наталухи, нова депутатська модель передбачає можливість бронювання ФОПів.

"У нас немає критерію по мінімальних зарплатах, посадах, що напевно дозволяє говорити про те, що ми не створюємо цього дисбалансу, тобто формально, якщо ти не воюєш і тебе забронювали за 20 тисяч гривень, то можна абсолютно адекватно сказати, що ти платиш 20 тисяч гривень за когось, хто воює", – сказав він.

Очікується, що до кінця березня законопроєкт буде зареєстрований у Раді. Він не входитиме в межі законопроєкту про мобілізацію, який "має йти своїм шляхом".

"Тому, що ми підтримуємо мобілізацію, але наша філософія полягає в тому, що економічне бронювання якраз сприятиме фінансуванню цієї мобілізації й, значить, пришвидшить ротацію і демобілізацію наших солдатів", – зазначив нардеп.

Джерело: 5692.com.ua