В Україні активно збувають фальшиві долари: де не можна купувати валюту в жодному разі

Українцям останнім часом масово підсовують фальшиву валюту. Натрапити на шахраїв ризикує кожен, хто купує долари в обмінниках, через інтернет, а також приймає оплату за товари і послуги готівкою у валюті. Як розповсюджують підроблені купюри та що варто знати перед купівлею доларів, пише 5692.com.ua з посиланням на OBOZ.

Де продають фальшиві долари

Зараз безліч "онлайн-магазинів", які масово розповсюджують фальшиві долари, працюють у Telegram. Процес купівлі в них фальшивок максимально простий: оплата здійснюється на криптогаманець, а "долари" відправляють покупцю поштою у посилці.

Редакції OBOZ вдалося знайти один з таких магазинів, де за 1000 грн пропонують купити 100 фальшивих доларів – за курсом 10 грн за один "долар".

Тобто шахраї не приховують, що валюта підроблена і зазначають, що якість фальшивок настільки висока, що їх майже неможливо відрізнити від справжніх доларів. Продавці фальшивки запевняють, що "гроші" вдасться обміняти навіть у деяких обмінниках.

За 2 тис. гривень продаю детальну інструкцію з продажу доларів, можна купити набір із карткою. Краще в пунктах обміну збувати, там проблем точно не буде. У яку мережу краще ходити, теж можу в інструкції надіслати, – розповів продавець фальшивки.

Оскільки чимало людей погоджуються отримувати оплату в готівкових доларах, є ризик, що фальшивою валютою можуть розрахуватися за транспортні засоби, житло, коштовності тощо.

Приміром, нещодавно Нацполіція затримала групу фальшивомонетників в Чернівецькій області. За фальшиві купюри вони купували різні товари, зокрема придбали квадроцикл вартістю 3 тис. доларів.

Найчастіше зловмисники спеціально для такої угоди приїжджають в інші міста, купуючи там за фальшиві долари техніку, транспортні засоби, які не підлягають обов'язковій реєстрації, ювелірні вироби, а потім зникають. Ошукані продавці часом виявляють, що доларі фальшиві, уже через кілька місяців чи навіть років.

Крім того, шахраї нерідко відкривають "обмінники", які зовнішньо схожі на звичайні пункти обміну, але насправді розповсюджують лише підроблені гроші. Минулого року поліція викрила фальшивомонетників, які організували обмінний пункт, використовуючи чужу назву та продавали населенню фальшиві долари. Тобто натрапити на фальшивку можна навіть користуючись послугами начебто легальних обмінників.

Як не купити фальшиві долари

Щоб не потрапити на гачок шахраїв, варто користуватися послугами лише тих фінансових установ, які мають право займатись обміном. Повний перелік легальних обмінників і адреси можна знайти на сайті НБУ.

Крім того, перед тим, як купувати валюту в обмінному пункті, варто впевнитися, що в реєстрі та в документах обмінника вказана одна і та сама юридична назва. Після обміну обов'язково потрібно взяти чек і зберігати його.

Найнижчі ризики купити фальшиву валюту – в касах банків. Випадків, коли шахраї відкривали фейкові відділення банків для продажу фальшивки, немає. Якщо потрібно купити велику кількість доларів, краще заздалегідь зателефонувати в банк і замовити потрібну суму.

Джерело: 5692.com.ua