В Україні аферисти збували фальшиві долари: які купюри треба перевіряти ретельніше

В Україні правоохоронці затримали фальшивомонетників, які збували підроблену валюту. Аферисти продавали фальшиві гроші людям, здійснювали за них покупки та здавали невеликими партіями до пунктів обміну. На яких купюрах "спеціалізувалися" злочинці, розповіли у Національній поліції

Найчастіше підробляють купюри великих номіналів. У згаданому випадку затримані фальшивомонетники також "виробляли" крупні купюри – банкноти в 100 доларів нового зразка, а також 200 євро. Як зазначили у Нацполіції, діяли аферисти на території західних областей країни.

Які купюри найнебезпечніші

Загалом, за повідомленням Нацбанку, у перший рік повномасштабної війни шахраї найчастіше підробляли іноземні банкноти чотирьох номіналів:

  • 50 доларів – 23% від загальної кількості вилучених підроблених доларів;
  • 100 доларів – 76% від вилученої кількості;
  • 50 євро – 26% від загальної кількості вилучених підроблених євро;
  • 100 євро – 28% від вилученої кількості.

Нерідко підробляють і гривневі банкноти. Найнебезпечнішими серед гривень, за словами начальника управління організації виготовлення та захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ Валерія Строчкова, є банкноти старого зразка – випущені до 2015 року.

Як пояснив фахівець, це пов'язано з тим, що більш нові купюри мають посилену систему захисту. Тому при їх підробці виходять низькоякісні екземпляри, "розраховані на розсіяність громадян та касових працівників".

Виявлені фальшиві гроші – як гривні, так й іноземна валюта – вилучаються з обігу без відшкодування їхньої вартості. Тож варто бути уважнішими, здійснюючи фінансові операції з готівкою.

У разі сумнівів щодо справжності та платіжності банкнот гривні та іноземної валюти громадяни можуть звертатися до банків, які передають ці банкноти на проведення досліджень Національному банку. Підроблені банкноти вилучаються без відшкодування їхньої вартості, – розповіли в Нацбанку.

Джерело: 5692.com.ua