Усі українці мають пройти базову військову службу: деталі нової ініціативи

У парламенті розглядають нову ініціативу, яка передбачає запровадження базової військової служби для всіх українців віком до 25 років. Це може стати заміною нинішньою строкової служби.

Деякі подробиці нововведення, що обговорюється у ВР, повідомив Єгор Чернєв, народний депутат, заступник голови Комітету ВР із питань національної безпеки, оборони та розвідки.

За його словами, зважаючи на такого сусіда, як рф, усі українці повинні мати базову військову підготовку. Саме це є головною ідеєю нової ініціативи. Базова військова служба має стати однією з ланок, яка стартуватиме ще у школі й завершуватиметься військовою кафедрою у вищих навчальних закладах.

Зараз строкова служба в армії триває від 12 до 18 місяців, що залежить від того, чи є в людини вища освіта. Пропонується замінити її на вишкіл, що триватиме три місяці, – базовий курс, а також фахову підготовку тривалістю два місяці.

Ми пропонуємо, щоб людина, якій виповнилося 18 років, сама обрала час, коли вона готова пройти такий вишкіл з 18 до 25 років. Тобто людина сама вирішуватиме, що умовно наступного року чи через два роки вона готова пройти таке навчання, — повідомив депутат.

На думку Чернєва, новий підхід дозволить якнайкраще спланувати навантаження на тренувальні полігони та навчальні центри.

Джерело: 5692.com.ua