“Уряд буде доводити до собівартості”: яким буде тариф на електроенергію в Україні після підвищення

Уже найближчим часом тариф на електроенергію для населення можуть підвищити. Причому цілком імовірно, що платити за світло українцям доведеться за собівартістю. Така необхідність спричинена потребу уряду у фінансуванні для відновлення енергетичної інфраструктури, що постраждала внаслідок обстрілів армії рф.

Про це заявив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко в ефірі одного з телеканалів, пише 24 Канал.

Скільки українці платитимуть за світло після підвищення

Як показали розрахунки, каже Кучеренко, нині собівартість електроенергії становить 3,5 гривні, тоді як тариф для населення – 2,64 гривні. У сфері енергетики склалася вкрай складна ситуація, оскільки підприємства "Енергоатом" та "Укргідроенерго" стикаються з систематичними руйнуванням своїх об'єктів з боку рф.

"Я боюся, що зараз уряд буде доводити до цієї собівартості. Я логіку таку розумію. Ще раз хочу сказати, що мені це не подобається, але так само, я думаю, і 99% людей", – зазначив Кучеренко.

Нардеп уточнив, що на сьогодні в бюджеті бракує коштів для покриття різниці між собівартістю електроенергії та тарифом для побутових споживачів. До недавнього часу кошти надходили з сфери бізнесу, проте зараз, на жаль, компанії не в змозі впоратися з таким навантаженням.

Раніше у коментарі для 24 Каналу директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко розповів, що на даний час населення України підтримується на штучно заниженому тарифі у 2-2,5 рази. І ракетні атаки дійсно можуть вплинути на вартість електроенергії для звичайних споживачів.

Володимир Омельченко вважає, що економічно обґрунтованою ціною на електроенергію можна вважати ціну, що наразі встановлено для непобутових споживачів. Разом з тарифами на розподіл та передачу вона становить близько 6 гривень за кіловат.

Джерело: 5692.com.ua