Українські біженці масово залишають Польщу: куди прямують громадяни

Останнім часом в Польщі спостерігається значний відтік українців. За даними Управління соціального страхування, лише у грудні 2023 року країну залишили майже 7 тисяч українських громадян, які, відповідно перестали сплачувати внески в систему соціального страхування. Про це повідомили на порталі Rzeczpospolita.

Куди прямують українські біженці

Згідно із звітом ZUS, у грудні 2023 року в Польщі внески сплатили 759 тисяч українських громадян, що на 6,9 тисячі осіб менше, ніж у листопаді того ж року. Хоча попередній рік загалом відзначився зростанням кількості застрахованих у сусідній державі українців на 13,4 тисячі, останні місяці свідчать про те, що ця тенденція почала змінюватися.

Про поступовий відтік українців із Польщі свідчать не лише дані ZUS, але й інші джерела, зокрема, Євростату. Так, наприкінці грудня в Польщі проживали 951,4 тисяч осіб із тимчасовим захистом, що на 5,3 тисячі осіб менше, ніж у листопаді 2023 року. Ці цифри свідчать про те, що частина українців шукає інші країни для тимчасового проживання.

Важливо відзначити, деякі громадян переїздять до інших європейських країн, де вже фіксують поступове зростання кількості українців. За даними Євростату, значний приплив громадян зараз відзначають у Німеччині (на 275,4 тисячі за рік), Нідерландах (на 35,5 тисячі) і Норвегії (на 33,2 тисячі).

Найбільший відтік зафіксований в Чехії, де в листопаді 2023 року налічувалося на 55 тисяч менше осіб із тимчасовим захистом, ніж у листопаді 2022 року. Це може бути пов'язано з різними факторами, насамперед економічною ситуацією, професійними можливостями або політичними обставинами.

Джерело: 5692.com.ua