Україною шириться один із найзаразніших і найнебезпечніших видів грипу: як уберегти себе та дітей

Осінь і зима завжди були сезонами з найбільшою активністю різноманітних вірусів і хвороб. Однак минулорічний і цьогорічний сезони проявили неабияку активність грипу та інших респіраторних захворювань. Імунолог, завідувач лабораторії імунореабілітології Інституту імунології та мікробіології ім. Мечнікова Андрій Волянський в інтерв'ю виданню "Інформатор" поділився своїм враженням від поточної ситуації та розповів про особливості хвороб цього сезону.

Що відомо про найбільш поширений вид грипу в Україні

Однією з основних особливостей цього епідсезону є значний ріст захворюваності на грип, зокрема його вид А – H1N1 та H3N2. В історії саме він викликав наймасштабніші епідемії хвороби. Імунолог підкреслив, що вірус цього року є особливо агресивним: супроводжується високою температурою, сильним кашлем та загальною слабкістю.

Волянський також вказав на зміни в грипі після пандемії коронавірусу. За його словами, нові агресивні штами, що з'явилися у 2022 році, здатні подолати захисні бар'єри, оскільки за два попередні роки маски та соціальна дистанція в Україні були практично відсутні. Саме тому сучасний варіант хвороби більш витривалий і складний у лікуванні.

У порівнянні з попереднім сезоном грип став більш агресивним, але клінічна картина ковіда, навпаки, пом'якшилася. Волянський пояснив це тим, що ми "прогуляли" кілька сезонів грипу. Крім того, маски та соціальна дистанція ефективно стримували його розповсюдження.

Імунолог також наголосив на важливості вакцинації від грипу. Адже наразі щеплення від цієї хвороби зробив лише 1% громадян. Хоча, як нагадав Андрій Волянський, вакцини є ефективними та безпечними.

Варто відзначити, що наразі в Україні спостерігається нашарування грипу та ковіда (таких випадків аж 10%), що збільшує ризик важких ускладнень та є особливо небезпечним для людей із груп ризику, наприклад, пенсіонерів, людей із хронічними хворобами й дітей.

Чому грип особливо небезпечний для дітей

За рахунок переходу на дистанційне навчання та виключення дітей з активної взаємодії з грипом в перші роки пандемії та через повномасштабну війну, зараз вони виявляють велику вразливість. Крім того, відсутність вакцинації від хвороби серйозно погіршує ситуацію.

За словами імунолога, діти знаходяться категорії осіб, для яких грип особливо небезпечний, оскільки він блокує імунну систему й часто призводить до бактеріальних ускладнень, таких як пневмонії. До того ж, діти є суперрозповсюджувачами інфекцій через активність та близькі контакти.

Волянський, зокрема, закликав до введення карантину у школах та повернення маскового режиму в громадських місцях, у тому числі, у закладах освіти, адже вони можуть стримати активність епідемії.

Імінолог також зазначив, що прогноз Міністерства охорони здоров'я не виправдався, і наразі триває зростання захворюваності в декількох областях України. За його словами, така тенденція зберігатиметься ще близько 2 місяців.

Джерело: 5692.com.ua