У школах України працюватимуть поліцейські, а на вході встановлять металодетектори: нові заходи безпеки

В українських школах планують впровадити додатковий комплекс заходів, щоб забезпечити дітям безпечне освітнє середовище. Про ці наміри заявив міністр МВС України Ігор Клименко. Як саме школи будуть робити безпечнішими, повідомляють Vikna.

За інформацією міністра внутрішніх справ, буде впроваджено кілька рішень, покликаних захистити школярів та освітній простір від небезпек. Одне з головних рішень – чергування в начальних закладах працівників поліції, які відповідатимуть за безпеку дітей.

Фахівців відбиратимемо за конкурсом, вони пройдуть ретельну перевірку та медогляд. Далі — спеціалізоване навчання, щоб бути готовими до будь-яких викликів, – повідомив міністр.

За його словами, вже незабаром розпочнеться набір кандидатів. Крім того, планують посилити пропускний режим в навчальних закладах. Зокрема, з цією метою встановлюватимуть металошукачі та рамки.

Станом на зараз 70% українських закладів освіти обладнані тривожними кнопками та перебувають під захистом поліції охорони.

Які обов'язки та повноваження матимуть поліцейські в школах

Очікується, що наявність поліцейських у школах допоможе забезпечити безпеку життя учнів. Особливу потребу в цьому мають заклади, що розташовані поблизу зони бойових дій, російського та білоруського кордонів, де ризики підвищені.

У межах проекту "Служба освітньої безпеки" (СОБ) запроваджується охорона закладів загальної середньої освіти працівником поліції для запобігання виникнення надзвичайних ситуацій, забезпечення порядку і безпеки учнів.

Як саме працюватимуть поліцейські у школах, пояснив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Ці поліцейські будуть працювати у школах пів року, бо вже зараз якнайшвидше необхідно забезпечити захист учасників освітнього процесу, а потім повернуться до виконання своїх попередніх обов’язків. Протягом цього періоду буде оголошено конкурс на посади поліцейських Служби освітньої безпеки, – написав він у своєму Facebook.

Під час проведення конкурсу перевага буде надаватися особам, звільненим від мобілізації, а також жінкам.

За словами Сергія Горбачова, у повноваження поліцейського входитиме не лише стеження за порядком та комунікація з учасниками освітнього процесу, а й розроблення планів щодо посилення безпекової ситуації у школі. Ці плани мають розроблятися спільно з керівництвом навчального закладу та батьками.

Основними повноваженнями офіцерів СОБ будуть:

  • запобігання виникненню надзвичайних ситуацій;
  • організація пропускного режиму;
  • комунікація з екстреними службами;
  • взаємодія з учасниками освітнього процесу;
  • проведення заходів із запобігання правопорушенням;
  • особисте реагування на правопорушення;
  • виклик наряду поліції у разі необхідності.

Щоб виявляти небезпечні заборонені предмети, які хтось може принести до школи, у навчальних закладах встановлюватимуть спецрамки та металодетектори.

Запровадження проєкту планується наразі в 402 закладах загальної середньої освіти Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Запорізької, Київської Миколаївської, Рівненської, Сумської та Чернігівської областей.

Джерело: 5692.com.ua