У Раді розглядають норми щодо відстрочки для багатодітних батьків, поліцейських та викладачів: що може змінитися

Нещодавно український парламент ухвалив новий законопроєкт про мобілізацію у першому читанні. Зараз ведеться робота над поправками, що були подані народними депутатами. Про те, які поправки щодо бронювання та відстрочки розглядаються для поліцейських, викладачів та багатодітних батьків, розповів нардеп, член оборонного комітету Федір Веніславський, пише ZN.UA.

За словами народного депутата, члени комітету вирішили, що працівники Нацполіції мають бути заброньовані, а не отримувати відстрочку від призову.

На засіданні комітету всі його члени дійшли консенсусу, що всі поліцейські в Україні мають стовідсотково бути заброньованими. Тобто в разі звільнення такої людини з лав поліції він як військовозобов’язаний може бути мобілізований, – сказав Веніславський.

Він зазначив, що зараз поліцейські перебувають на спеціальному обліку, а у разі звільнення не завжди одразу стають на військовий облік.

Народний депутат наголошує, що на військовому обліку мають перебувати всі громадяни України призовного віку. Це необхідно для того, щоб можна було точно знати, який мобілізаційний потенціал наявний в державі. Відстрочка, каже Веніславський, залишиться в тих параметрах, як це було раніше.

Крім того, депутат повідомив, що комітетом підтримано майже всі пропозиції, пов’язані з відстрочкою від призову таких категорій осіб:

особи, які доглядають за інвалідами I та II груп;

особи, які за рішенням лікарів доглядають за людиною, яка потребує постійного догляду;

усиновителі, опікуни дітей-сиріт, батьки, які мають трьох і більше дітей, патронатні вихователів.

"Для таких категорій ми фактично все залишаємо, як було раніше. Єдине, що змінили – у однієї недієздатної особи може бути лише один опікун, який отримає відстрочку від призову", – пояснив Веніславський.

Щодо відстрочки для викладачів шкіл, технікумів і вищих навчальних закладів, питання про це, зі слів нардепа, розглядатиметься на засіданні за участі представників Міністерства освіти України.

Джерело: 5692.com.ua