У кого з українців можуть примусово списати гроші з рахунків: у ДПС пояснили підстави стягнення коштів

У тих українців, що мають податкові борги, банки можуть примусово списати кошти з банківських рахунків. У яких випадках і як відбувається стягнення коштів, повідомили у Державній податковій службі (ДПС), пишуть Новини.LIVE.

На підставі чого можуть списувати кошти

У ДПС розповіли, що списувати кошти з рахунків платників податків, які мають податкову заборгованість, можуть на підставі платіжної інструкції на примусове списання/стягнення коштів. Це передбачено пунктом 95.3 ст. 95 Податкового кодексу.

Відповідно до процедури, стягнення коштів відбувається за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органом. Кошти списують у розмірі суми податкового боргу чи його частини:

  • з рахунків платників податків;
  • з електронних гаманців у банках;
  • з е-гаманців у небанківських надавачах платіжних послуг;
  • емітентах електронних грошей, обслуговуючих платників податків;
  • з рахунків платників податків у системі е-адміністрування ПДВ, що відкриті у Казначействі.

Крім того, стягнення грошей може здійснюватися за рішенням керівника контролюючого органу навіть без звернення до суду. Це можливо за умови, що податкові борги не сплачуються упродовж 90 календарних днів та відсутності чи наявності у меншій сумі непогашеного зобов'язання держави про повернення таким платникам податків помилково чи надміру сплачених грошових зобов'язань, чи бюджетного відшкодування ПДВ.

Це стосується ситуацій, коли виникнення податкових боргів пов'язано із несплатою грошових зобов'язань чи пені, що визначені платником податків у податкових деклараціях або уточнюючих розрахунках (ці документи подаються контролюючим органам у терміни, установлені Податковим кодексом).

У разі наявного непогашеного зобов'язання держави перед платниками податків у розмірі, меншому за розмір податкового боргу, норму застосовують в межах різниці між розміром боргу та розміром зобов'язання держави (п. 95.5 ст. 95 ПК).

Рішення про стягнення коштів з рахунків / електронних гаманців такого платника податків є вимогою стягувача до боржника, що підлягає негайному та обов'язковому виконанню шляхом ініціювання переказу у платіжній системі за правилами відповідної платіжної системи (абзац четвертий п. 95.5 ст. 95 ПК), — повідомляють податківці.

На основі судових рішень чи рішень керівників контролюючих органів контролюючі органи мають право ініціювати стягнення коштів рахунків боржників на основі платіжної інструкції на примусове списання/стягнення коштів, переданої представниками контролюючих органів або надісланої рекомендованим листом. Відповідно до пункту 87.11 ст. 87 Податкового Кодексу, стягнення податкових боргів за рішеннями судів має здійснюватися державною виконавчою службою.

Джерело: 5692.com.ua