У Кам’янському дороге опалення: так хто ж сперечається?

Цього тижня у соцмережах міста підняли дискусію про тарифи (вийшов ролик на цю тему). Комуналка – одна з основних тем для "Нашого Репортера", тож редакція вирішила розібратися.

Тарифи не для наших зарплат та пенсій

Те, що сплачувати послуги опалення містянам дуже складно, ні для кого не є секретом. 72% собівартості послуги централізованого опалення – це витрати на газ. Ціну встановлює держава. Населенню його продають по 7 грн 96 коп. за куб, підприємствам облкомуненерго – ще дорожче. При цьому собівартість вітчизняного газу становить лише 2,6 грн за куб. Додаткові накрутки до ціни (як одного разу обмовився дорогий колишній нафтогазовий менеджер Юрій Вітренко) робляться, щоб були гроші у бюджеті на виплати пенсій; зарплат вчителям та медикам; субсидії (ось посилання на те інтерв’ю).

Тобто дешевого опалення, в тому числі через економічно необґрунтовану ціну на газ (це, по суті, податок), у країні немає в принципі. Але які ж тарифи у Кам’янському у порівнянні з іншими містами? За даними Департаменту економрозвитку міськради, ціни на тепло у Кам’янському не змінювалися з 2020 року. Вони становлять:

  • АТ "Дніпровська ТЕЦ" – 1 935,34 грн за 1 Гкал (з ПДВ, до речі, рівень тарифу цього підприємства майже повністю встановлює НКРЕКП);
  • КП "Кам’янська теплопостачальна компанія" – 1 933,28 грн за 1 Гкал (з ПДВ).

Це, зокрема, дещо дорожче, ніж у Кривому Розі (1 701,68), але дешевше, ніж у Павлограді (3 016,18), Новомосковську (2 239,87) чи, наприклад, Чернігові (2 125,18). У Департаменті наголосили: те, що в інших містах ціна на опалення більша, ніж у Кам’янському – не означає, що наші сусіди його неправильно порахували чи завищили. Кожен тариф індивідуальний і залежить від собівартості витрат (стану обладнання котелень, теплотрас, технологічного процесу тощо).Також журналісту розповіли, що, враховуючи велику соціальну важливість цін на тепло для населення, низка контролюючих структур (Антимонопольний комітет та інші) постійно моніторять ситуацію і у разі необґрунтованого завищення вартості можуть вжити дуже серйозних заходів щодо винних.

Що з цінами для бюджетників

Як з’ясувалося, основний сир-бор у ролику, за допомогою якого намагалися наробити в місті багато галасу (ось посилання), стосувався цін на опалення бюджетних організацій. Журналістка-ведуча так впевнено розповідала, а відповідні слайди на екрані були підібрані так майстерно, що "Наш Репортер" і сам спочатку повірив у те, що розповідали з екрану. Але коли переглянув відео кілька разів та почитав законодавство – зрозумів, що ситуація трохи інша.

Перше. Справді, у 2020 році ціни на опалення в Кам’янському у підприємства "Трейд Інвест Холдинг" були 1 818,29 грн за 1 Гкал, у Львові – 1 255,84. При цьому ведуча не згадала, що львівські ціни вказані без ПДВ (а це вже не 1 255,84, а таки 1 507 грн за 1 Гкал).

Друге. Щоб уникнути монополії дорогого газу, в Кам’янському почали активно впроваджувати альтернативні види палива. Зокрема, згадане у ролику "Трейд Інвест Холдинг" у 2018-2020 рр. надавало послуги з опалення пелетними котельнями. Так от, як розповіли у Департаменті економрозвитку, тариф для таких підприємств, згідно зі ст. 20 Закону «Про теплопостачання», встановлюється за спеціальним порядком, який органи місцевого самоврядування зобов’язані чітко виконувати.

Зокрема:

  • спочатку Держагенція з енергоефективності розраховує середню в області ціну на теплову енергію, вироблену за допомогою газу;
  • далі органи місцевого самоврядування зобов’язані встановити всім теплопостачальним організаціям, які працюють на альтернативних видах палива, тариф на рівні 90% від згаданого середнього тарифу на тепло по області.

Жодної самодіяльності у визначенні ціни закон тут не дозволяє.

До речі, саме через вказаний механізм ціноутворення сьогоднішній тариф у Кам’янському на виробництво теплової енергії за допомогою альтернативних джерел, наприклад, до копійки збігається з цінами у тому ж Кривому Розі. І причина зрозуміла: одна і та сама формула, визначена в законі, і одна і та сама середня ціна на тепло в регіоні (затверджена згаданою Держагенцією).

Чи знала ведуча у ролику ці подробиці законодавства – «Нашому Репортеру» сказати важко. А ось навіщо ціни у Львові для порівняння були подані без ПДВ, тут, шановні читачі, вирішуйте самі.

І ще, початок опалювального сезону у Кам’янському традиційно був складним. У листопаді-грудні протягом доби до ЄДС надходило по 300 заявок. Нині ситуація увійшла у звичайний режим. Так, трапляються пориви – але заявок, за даними Департаменту ЖКГ, не більше тридцяти на день. За потреби міські служби можуть забезпечити вихід до 20 ремонтних бригад.

Перевіряйте інформацію!

Незважаючи на війну, політичне протистояння на різних рівнях нашого суспільства ніхто не скасовував. Буде ще багато гарних роликів із "сенсаційними" заявами. Не варто все, що публікується в інтернеті, одразу варто сприймати за чисту монету. Думайте, шановні читачі, порівнюйте та перевіряйте інформацію (у тому числі й ту, яку публікує "Наш Репортер", а як же!).

Джерело: 5692.com.ua