У “Дії” запрацювала нова послуга для українців, що постраждали від військових дій: як скористатися

Українці, чиє житло зруйновано внаслідок військової агресії росіян, можуть використати раніше отримані сертифікати за програмою єВідновлення для придбання нової квартири чи будинка.

Відповідна послуга запрацювала в "Дії" з 27 грудня, повідомив у Facebook Олександр Кубраков, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Як скористатися послугою

Щоб скористатися послугою, громадяни, які мають житлові сертифікати, мають зробити наступні кроки:

  • оновити застосунок "Дія" до останньої версії;
  • відкрити у розділі єВідновлення вкладку "Сертифікати на житло";
  • забронювати кошти для купівлі житла.

"Це необхідно, щоб система знала, що ви плануєте здійснити покупку житла. Протягом 5 робочих днів надійде підтвердження в застосунку Дія про те, що кошти заброньовані", – пояснив міністр.

Після цього протягом 30 днів потрібно оформити угоду купівлі-продажу нового житла. Можна придбати житло в будь-якому регіоні країни, в новобудові або на вторинному ринку. Ті, хто не встигнуть зробити цього за встановлений час, зможуть повторно подати заяву на бронювання коштів у Дії.

Важлива умова для використання сертифікату

Наголошується, що сертифікатом не вдасться скористатися, якщо не припинено право власності на той об’єкт нерухомості, який був зруйнований. Тому перш ніж бронювати кошти важливо зробити це, звернувшись до нотаріуса, який має повноваження державного реєстратора, або в ЦНАП, та надавши такі документи:

  • заява;
  • документ, що засвідчує право власності;
  • техзвіт про повне знищення майна, виданий комісією органів місцевого самоврядування.

Також важливо знати, що угоду купівлі-продажу можуть оформити лише ті нотаріуси, які мають доступ до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

Джерело: 5692.com.ua