Страсна п’ятниця 2024: що категорично заборонено робити в найскорботніший для вірян день

Страсна п'ятниця перед Великоднем – день скорботи для християн. У цей день після довгих мук помер Спаситель, розіп'ятий на хресті. Коли Страсна п'ятниця у 2024 році, які традиції цього дня та що у цей день не можна робити, щоб не нагрішити, розповідає УНІАН.

Що таке Страсна п'ятниця

Страсна, або Велика п'ятниця – це 5-й день Страсного тижня, коли Христос прийняв мученицьку смерть, щоб спокутувати гріхи людства. Назва походить від латинського слова "passio" – "страждання".

За Святим Письмом, до розп'яття Ісуса засудив римський прокуратор Іудеї – Понтій Пілат, який зробив це під тиском іудейських первосвящеників. Така страта була найжорстокішою, до неї засуджували розбійників і вбивць. Саме тому Спасителя присудили до неї – щоб зганьбити.

Ісуса розіп'яли на горі Голгофі, куди він сам ніс свій хрест. Коли римські воїни дали йому чашу вина зі смирною, що могло б полегшити муки, Ісус відмовився. Він хотів прийняти страждання у свідомості. До останнього Христос молився за своїх мучителів: "Отче, прости їм, бо не відають, що творять".

У момент смерті Христа, як свідчить Євангеліє, завіса в храмі, яка відокремлювала святу обитель храму від окремої обителі, розірвалася на дві частини. Вважається, що це стало символом того, що тепер немає поділу між Богом і людьми – доступ до Бога відкрито через смерть Христа.

Страсна п'ятниця – дата у 2024 році

Страсний тиждень у 2024 році триватиме з 29 квітня по 4 травня. Страсна п'ятниця випадає на 3 травня.

У цей день у храмах відбуваються три основні служби:

  • Утреня – починається у Великий четвер увечері, читають 12 євангельських уривків, які розповідають про страждання Спасителя;
  • Царські години – читають розповіді від кожного з чотирьох євангелістів;
  • Велика Вечірня з малим повечір'ям – читають про події п'ятниці, описні в Євангелії, виносять з вівтаря на середину храму Плащаницю і співають особливий канон "Про розп'яття Господа".

Час виносу плащаниці залежить від місцевих звичаїв і від розкладів служб, але зазвичай це відбувається ввечері в п'ятницю. Плащаниця буде в центрі храму три неповних дні, символізуючи триденне перебування Господа в гробниці. За кілька хвилин до хресного ходу на Великдень її повертають у вівтар.

Страсна п'ятниця – які заборони

Страсна п'ятниця – найсуворіший день поста, коли слід повністю утриматися від їжі. У крайніх випадках дозволяється перекусити хлібом і водою або вгамувати голод сухоїдінням, але тільки після виносу Плащаниці.

Цього дня чимало заборон, порушення яких вважається тяжким гріхом. У Страсну п'ятницю не можна:

  • веселитися, святкувати дні народження, весілля, ювілеї тощо;
  • лихословити, скандалити;
  • вживати їжу до виносу Плащаниці;
  • працювати;
  • прибирати, займатися домашніми справами;
  • шити, вишивати.

Найкраще цей день присвятити молитві, роздумам про власні гріхи та покаянню. Варто відвідати храм, подати милостиню, зробити якусь добру справу.

Джерело: 5692.com.ua