Стоматологи розповіли, чому не слід полоскати рот водою після чищення зубів

Після чищення зубів ми зазвичай ретельно виполіскуємо рот водою. Проте стоматологи розповіли, чому не варто цього робити.

Як виявилося, почистивши зуби зубною пастою, що містить фтор, потрібно не полоскати рот одразу, а просто сплюнути залишки пасти та зачекати принаймні 20 хвилин. Тільки після цього ротову порожнину рекомендується прополоскати водою.

Доцентка Школи стоматологічної медицини Гарвардського університету Бріттані Сеймур пояснила, що завдяки цьому вдасться ефективніше запобігати карієсу, оскільки фтор з пасти довше залишатиметься на зубах.

Кілька років тому у Великій Британії провели дослідження за участю понад 2800 підлітків віком 15-16 років. Воно показало, що у тих, хто полоскав рот після чищення зубів, було в середньому майже чотири зіпсованих, відсутніх або запломбованих зуба. Ті ж, хто уникав ополіскування, мали лише два таких зуба.

Пропускати полоскання необов’язково людям зі здоровими зубами, але схильним до карієсу знадобиться додаткова допомога фтору, – зазначила професорка Школи стоматології Мічиганського університету Маргерита Фонтана.

Фтор у зубній пасті виконує важливу роль для захисту зубів: він допомагає зменшити кількість мінералів, які втрачає емаль, і замінити мінерали, які вже втрачені.

Водночас надмірна кількість фтору може нашкодити організму, збільшуючи ризик отруєння або спричиняючи виникнення флюорозу – утворення білих плям на зубах. Такі явища частіше зустрічаються у дітей, тому слід чітко дотримуватися рекомендацій щодо вмісту фтору в зубній пасті та кількості пасти, що використовується для чищення.

Стоматологи зазначають, що кількість фтору, яка залишиться на зубах дорослих після чищення, є безпечною. А от дітей слід контролювати, щоб вони не ковтали занадто багато пасти.

Джерело: 5692.com.ua