Стало відомо, на скільки зростуть для українців тарифи на світло та воду в 2024 році

У цьому році відбудеться підвищення тарифів на електроенергію та воду. Такий прогноз висловив голова товариства споживачів комунальних послуг Олег Попенко, повідомляє Today.ua.

Аналітик вважає, що електроенергія для побутових споживачів подорожчає до 3,5 грн за кубометр. Також зміняться тарифи для бізнесу, як це постійно відбувається. У минулому році вони зросли приблизно на 25%.

Крім того, Олег Попенко попередив, що може зрости вартість обслуговування багатоквартирних будинків. Протягом минулого року ця послуга зросла на 20%. Ймовірно, підніметься в ціні й послуга вивезення твердих побутових відходів, хоча у даному випадку остаточне рішення ухвалюють місцеві ради.

"Ці послуги не прописані у законодавстві України, то до них претензій немає, вони набули повного права на підвищення вартості", – зазначив Попенко.

Щодо подорожчання води, аналітик нагадав про скрутне становище водоканалів, які ще минулого року наголошували на необхідності перегляду тарифної політики. Президент Асоціації "Укрводоканалекологія" Дмитро Новицький заявляв, що тарифи на централізоване водопостачання і водовідведення мають бути підвищені у 2024 році на 50%. Поки що ситуація не змінюється, тому точно не зрозуміло, коли зросте вартість води.

Які тарифи не змінюватимуться у 2024 році

Наразі відомо, що не планується подорожчання опалення і гарячої води. Стабільними залишаться ціни на газ до кінця опалювального сезону, проте подальше рішення ухвалюватиме влада. На підвищенні тарифу на блакитний газ із наданням субсидій для найуразливіших категорій українців наполягає глава Нафтогазу Олексій Чернишов.

Джерело: 5692.com.ua