Сидячий спосіб життя: вчені попереджують про серйозні ризики, про які не знали раніше

Багатьом людям протягом дня доводиться годинами перебувати у сидячому положенні – будь то робота за комп'ютером чи відпочинок перед телевізором. Проте людське тіло створено для руху, тому тривале сидіння несе велику шкоду для здоров'я.

Як показало нове дослідження Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, сидяче положення може бути ще небезпечнішим, ніж це вважалося раніше, пише РБК-Україна.

Дослідники виявили, що у людей, які сидять понад 11 годин в день, ризик смерті протягом 10 років (таким був період дослідження) підвищується на 57% порівняно з тими, хто сидів менше ніж 9,5 годин на день.

Причому ризик ранньої смерті зберігався навіть за наявності фізичних навантажень. Дослідження 2019 року показало, що збільшення кількості фізичних вправ не усуває ризик таких захворювань, як діабет 2 типу, хвороби серця та інсульт, які спричиняються зокрема занадто тривалим сидінням.

Для проведення дослідження запросили близько 6 тисяч учасниць у віці від 63 до 99 років. Їм запропонували носити монітори активності на стегні протягом одного тижня. Далі фахівці стежили за ними протягом десяти років. За цей період померли 1733 учасниці.

Як знизити загрозливі ризики

У більш ранніх дослідження науковці наголошували, що навіть 7 годин сидіння в день – занадто багато. Також доведено, що перебування у сидячому положенні понад 30 хвилин без перерви може призвести до підвищення рівня цукру в крові та кров'яного тиску.

Для зниження негативних ризиків під час необхідності довго перебувати у сидячому положенні фахівці радять:

  • регулярно вставати та рухатися;
  • робити перерви в роботі;
  • контролювати час у сидячому положенні за допомогою різних гаджетів.

Джерело: 5692.com.ua