Штраф за порушення ПДР не доведеться платити, якщо поліція сама припустилася однієї помилки: підказка водіям від адвоката

В Україні, попри реформу правоохоронної системи та постійне вдосконалення норм законодавства, не всі співробітники поліції належним чином виконують свої обов'язки, навіть елементарні. Водії продовжують час від часу стикатися з поліцейським свавіллям і отримувати штрафи за порушення, які вони не вчиняли.

Фахівці "Дорожнього адвоката" розповіли про один маловідомий, але поширений момент, який робить будь-який штраф, виписаний патрульними, незаконним, повідомляє Твоя машина.

А саме, адвокати вказали на обов’язок поліцейського представлятися та пред’являти службове посвідчення на першу вимогу громадян. Для прикладу вони повідомили про реальний випадок, коли штраф поліції було визнано судом незаконним.

На водія було складено адмінпротокол за порушення ПДР після того, як інспектори, що зупинили його, відмовилися показати свої документи. Чоловік обурився поведінкою правоохоронців та оскаржив постанову.

У місцевому та апеляційному суді позов водія відхилили, але на бік заявника став Верховний суд України. Під час розгляду справи суд наголосив, що кожен поліцейський зобов’язаний повідомити своє прізвище та посаду при зверненні до громадян, а також пред’явити службове посвідчення для ознайомлення.

У результаті штраф було скасовано рішенням суду, а дії інспекторів розцінені як такі, що порушують права водія. Тому, як показує цей випадок, водії можуть уникнути покарання, якщо співробітники поліції нехтують навіть незначним процесуальними вимогами.

Джерело: 5692.com.ua