Що буде, якщо пенсіонер не пройде ідентифікацію: чи справді заблокують рахунок

Пенсіонери із числа внутрішньо переміщених осіб "першої хвилі", які перемістилися до 24 лютого 2022 року, мають двічі на рік проходити ідентифікацію, щоб продовжувати отримувати виплати. Зараз мережею шириться інформація, що тим, хто не пройде цю процедуру, заблокують банківські рахунки.

Чи відповідає ця інформація дійсності, пояснюють фахівці "Юридичного порадника для ВПО".

Чи заблокують рахунки пенсіонерам, які не пройшли ідентифікацію

За повідомленням Мінсоцполітики, інформація про блокування банківських карток пенсіонерів через відсутність руху коштів на них не відповідає дійсності, оскільки:

  • блокування не передбачено жодним нормативним актом, які регулюють сферу соціального забезпечення;
  • Мінсоцполітики не може впливати на діяльність банків щодо блокування банківських карток, тому що в неї відсутні на це повноваження, а також технічна можливість.

Юристи пояснили, що блокування рахунків, на яких тривалий час відсутній рух коштів, можуть проводити лише самі банки на підставі їх внутрішніх правил. Це не є сферою впливу держави.

При цьому навіть якщо пенсіонер з числа ВПО, який отримав цей статус до 24.02.2022 року, не користується протягом тривалого періоду карткою, держава продовжує нараховувати йому пенсію. Але виплати не перераховується на картковий рахунок такої особи до моменту зʼясування обставин. Як тільки людина пройде ідентифікацію, нараховані виплати перераховуються такому пенсіонеру на його рахунок.

Навіщо пенсіонерам-ВПО проходити ідентифікації

Рішення проводити ідентифікацію отримувачів пенсії пов'язано з тим, що значна частина пенсіонерів-ВПО проживає на тимчасово окупованій території. Тому держава не може достовірно знати, чи живою є особа, чи не втратив власник картки до неї доступ тощо. Проведення ідентифікації дозволяє з'ясувати це, щоб продовжувати виплати.

Як пройти ідентифікацію

Ідентифікацію потрібно пройти до 31 березня 2024 року одним із доступних способів:

  • звернутися особисто до сервісних центрів ПФУ із документом, що посвідчує особу;
  • авторизуватися в особистому електронному кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду за допомогою електронного підпису "Дія.Підпис";
  • у разі проживання за кордоном – особисто звернутися до закордонної дипломатичної установи України;
  • пройти ідентифікацію по відеоконференцзв'язку.

Джерело: 5692.com.ua