Що буде із субсидіями для українців у 2024 році: чи вистачить у бюджеті коштів на допомогу

Попри нестабільну ситуацію, обумовленою війною, передбачається, що проблем із фінансуванням допомоги українцям на оплату житлово-комунальних послуг не виникне. У державному бюджеті на 2024 рік закладені кошти для надання підтримки найбільш незахищеним верствам населення.

Чи не будуть скорочувати розмір субсидій, розповіла в ефірі телемарафону заступниця міністра соціальної політики Дар'я Марчак, пише Today.ua.

За її словами, скорочення фінансування субсидій для громадян не відбудеться. Більш того, у законі про держбюджет передбачено збільшення витрат, щоб допомогти людям оплачувати комунальні послуги.

"Точно не передбачається скорочення розміру субсидій… Навпаки, на 2024 рік у нас передбачено збільшення видатків на субсидії у державному бюджеті", – заявила представниця Мінсоцполітики.

Марчак зазначила, міжнародні партнери продовжують надавати Україні фінансову допомогу, яка, зокрема, спрямовується на покриття соціальних витрат. Очікується, що якщо все йтиме за "базовим сценарієм", то проблем із фінансуванням не буде. Українці отримуватимуть субсидії вчасно і в достатньому розмірі.

Також заступниця міністра пояснила, що субсидії є "живим" інструментом соціальної підтримки, який залежить від кількох показників. Оскільки у 2024 році зростуть соціальні показники, то збільшиться розмір власних доходів громадян.

"Якщо не буде зміни по тарифах, це може означати, що родина має більше власних доходів, а формула надання субсидій розраховується таким чином, щоб не більше 15% доходів витрачалося на житлово-комунальні послуги", – зазначила Марчак.

Крім того, додала Дар'я Марчак, субсидія так само реагує на підвищення тарифів, і виплати зростають.

Джерело: 5692.com.ua