«Рокобан» повертається?!

Здавалося б, зовсім нещодавно втихомирилося занепокоєння мешканців Кам’янського планами ТОВ «Рокобан» запустити небезпечне виробництво поруч з житловими кварталами міста. Про це писала майже вся міська і обласна преса.

Протягом певного інформаційного затишшя і саме ТОВ «Рокобан» зберігало риб’ячу мовчанку: жодного сплеску у соціальних мережах чи хоча б маленького погойдування на інформаційній поверхні паперових і електронних ЗМІ. 

Було схоже, що столичні інвестори усвідомили безперспективність ідеї відкриття виробництво з переробки небезпечних відходів поблизу робітничих кварталів Кам’янського. Певному заспокоєнню обурених містян сприяло, спочатку скасування представниками профільного міністерства громадських слухань, а згодом ще й поширена інформація про відмову надати погодження.

Аж тут минулого тижня у соціальній  мережі Фейсбук з’явилась сторінка ТОВ «Рокобан», де 30 січня від імені підприємства розмістили звернення до мешканців міста: «ТОВ «РОКОБАН» планує проводити свою діяльність в місті Кам’янське, тому для нас дуже важлива співпраця з вами. Судячи з останніх подій, ми розуміємо, що у вас виникає багато запитань та занепокоєння відносно можливого забруднення навколишнього природного середовища, але запевняємо, що технологія, яка буде нами застосована в роботі відповідає високим європейським стандартам».

Проте, навчені роками невиконаних обіцянок з боку металургійних і хімічних забруднювачів навколишнього середовища міста, кам’янчани дедалі частіше і активніше сумніваються у словах про безпечність новоявленого виробництва.

Поява сторінки ТОВ Рокобан і їхнього звернення у Фейсбуці говорить лише про одне: попри перший негативний результат, ТОВ «Рокобан» має намір таки провести громадські слухання та відкрити виробництво. Публічна відповідь містян не забарилася у вигляді обурливих коментарів на сторінці самої компанії.

Приміром, ГО «Патріот-2015» обіцяє докласти «всіх зусиль і свій бойовий досвід, але цього виробництва в нашому місті не буде», – написав Богдан Наполов, заступник керівника департаменту екології нашого міста і ветеран нинішньої війни на Сході України. – «Будьте люб’язні, панове кияни, відкрийте це виробництво на Хрещатику або за місцем прописки директора у Вінниці».

В свою чергу, інша ГО «Голос Природи» звертає увагу, що в матеріалах з оцінки впливу на довкілля відсутня інформація про межі санітарно-захисної зони, а також розрахунки розсіювання забруднюючих речовин в атмосферному повітрі, з урахуванням існуючих фонових концентрацій в місті Кам’янське. Проектом не передбачене встановлення датчиків забруднення безпосередньо на джерелах викидів, що унеможливлює реальний контроль небезпечних викидів. 

«Використання запропонованої технології утилізації небезпечних відходів має передбачати  зупинку технологічного процесу, звукове та світлове попередження у випадках, коли температура допалювання небезпечних газоподібних відходів зменшується нижче граничної температури, що вказана в технічній документації. ГО «Голос Природи» вважає, що система звукового та світлового попередження у випадках порушення технологічного процесу в камерах допалювання небезпечних газоподібних відходів повинна бути як на території підприємства, так і на межі СЗЗ,» — зазначається у зверненні до міністерства більш врівноваженого «Голосу природи».

Наразі є чимало інших суттєвих зауважень до проекту, що не містить документів, про те, чи погоджена діяльність виробництва з міськими службами та вписується вона у плани розвитку міста. Тож, екологічна організація, спираючись свої знання і досвід, також закликала міністерство «відмовити ТОВ «Рокобан» у отриманні позитивного висновку».