Президентом «Фонду розвитку Кам’янського» став бізнесмен Олександр Іванов

Відомий у місті бізнесмен Олександр Іванов, діяльність якого раніше пов’язували з фармацевтичним бізнесом та децентралізацією опалення, став президентом громадської організації «Фонд розвитку Кам’янського». Це перша публічна посада Олександра Іванова, який досі тримався в тіні та подалі від пліток. Тож, для нас це гарна нагода дізнатися, чому бізнесмен наважився зайнятись публічною діяльністю та про те, чим займається «Фонд розвитку Кам'янського».

ДМК, місто та розвиток бізнесу

Офіційно «Фонд розвитку Кам’янського» (ФРК) презентували ще в липніминулого року, коли міська влада підписала з цією організацією меморандумпро співпрацю.

Та як стало відомо редакції після бесіди з Олександром Івановим,призначеним нещодавно президентом ФРК, створення такої громадськоїорганізації набагато ширша ідея, ніж чергова громадська ініціатива: «Зпропозицію створити організацію, яка б займалось розвиткомінфраструктурних проектів, до міського голови звернулось керівництвоДМК. Корпорація «Метінвест» вже має такий досвід співпраці між владою тагромадськістю в Маріуполі. Там аналогічний фонд успішно реалізував кількапроектів, найбільшим з яких став економічний форум в Маріуполі, на якомубув присутній президентУкраїни Володимир Зеленський, вітчизняні тазакордонні інвестори».

Не секрет, що наш ДМК, залишаючись найбільшим промисловим підприємством міста, так чи інакше грає ключову роль у розвитку Кам’янського. Зі створенням ГО «ФРК» є можливість перенести стосунки між владою та бізнесом на інший рівень – рівноправних та взаємовигідних стосунків. А залучення до цього процесу громадськості дозволяє і бізнесу, і владі покращити стосунки з місцевою громадою, тоді як активні мешканці міста отримають можливість реалізувати свої ініціативи. Саме за таким принципом працює «Фонд розвитку Маріуполя». На такий результат розраховують і ініціатори створення «Фонду розвитку Кам’янського».

Амбітні цілі

За цим можна побачити реальну кризу, яка охопила маже усі промисловіміста.По-перше, втечу кваліфікованих кадрів. З цією проблемою стикаються і такі місцеві гіганти, як ДМК чи «ДніпроАзот», і невеликі підрядні організації.

Спробуйте в місті знайти зараз гарного зварювальника чивисококваліфікованого слюсаря! Сьогодні робочу силу вивозять закордонцілими партіями. Аби зупинити цей процес, потрібні не тільки робочі місця, аще й пристойні зарплати. Це означає, що треба створювати інноваційний бізнес,який би успішно інтегрувався у сучасну економіку.

По-друге, міста просто не мають таких коштів, аби компенсувати згортаннясоціальних та інфраструктурних проектів, які у часи СРСР утримувалиськоштом промислових підприємств. Цю проблему можна побачити наприкладі палацу культури «Металургів», який вже кілька років руйнується.

Звісно, дізнавшись про участь у роботі фонду представників«Метінвесту», ми задали актуальне для всіх мешканців міста питаннящодо викидів ДМК: чи не стане фонд прикриттям для комбінату, абивлада міста та громадськість закривали очі на проблему?

Нові можливості для бізнесу і громадськості

У «Фонді розвитку Кам’янського» Олександр Іванов займає посадупрезидента. За його словами, це функції представництва фонду, тоді як усімапоточними справами керує директор цієї громадської організації – ОльгаСіра. Найближчим часом новий офіс відкриється у центрі міста, на проспектіТараса Шевченка, 14, поряд з примішенням КП «МІС».

Олександр Іванов розповів про деякі цікав проекти, над якими заразпрацюють. Наприклад – відновлення колишнього «Авторемзаводу»:

Загалом, за словами Іванова, фонд готовий розглянути будь-які ідеї, щоможуть сприяти залученню інвестицій у наше місто. І не тільки в промислові,але і соціально орієнтовані проекти:

Проте, в планах Фонду не тільки бізнесові чи соціальні проекти. Наприклад,тут готові надати допомогу громадським ініціативам зі створення ОСББ.Такий проект, до речі, успішно реалізується аналогічним «Фондом розвиткуМаріуполя».

П’ять питань Олександру Іванову

– Чому вирішили стати президентом ГО «Фонд розвиткуКам’янського», стати публічною особою?

– Як зазначено у моїй біографії, я виріс у цьому місті, зараз тут працюю,і хочу, щоб місто успішно розвивалось, аби людям не треба було їхатиз нього, а навпаки – люди повертались у Кам’янське.

– Після трагедії в лікарні №9 деякі дописувачі у соцмережахзвинувачували у причетності вашої фірми до постачаннямедикаментів, через які у пацієнтів сталися ускладнення. Хочазараз відомо, що офіційно ваші компанії наркоз в лікарню непоставляли, чи могло це статися неофіційно?

– Зараз триває слідство, і саме слідчі мають встановити усі обставинитрагедії. На ваш запит ми відразу надали усі документи, в якихзазначений перелік медикаментів, що ми поставляли. Я можу впевненозаявити мешканцям міста, що компанії, до яких я маю стосунок, непостачали препаратів, через які виникли проблеми.Більше того, нами було ініційоване рішення виконкому щодо заборони візитів представників фармкомпаній до лікарів, аби взагалі прибрати практику неофіційного чи напівофіційного продажу або постачання ліків. Я працюю у цьому бізнесі з 2012 року, фармкомпанії завжди зацікавлені у просуванні нових ліків, презентації їх лікарям і тому подібному. Алеробити це мають цивілізовано – під час спеціальних конференцій.Збирати профільних лікарів, розповідати про нові препарати,пояснювати їх дію і таким чином давати лікарям ширший спектр ліків,які вони можуть використовувати.Але деякі представники фармкомпаній хочуть зекономити і не витрачатисьна організацію конференцій. Вони йдуть по кабінетах лікарів і тампрезентують свій товар.Ця практика має бути не просто заборонена в місті, але й до контрактів зголовними лікарями потрібно вносити зміни, які передбачатимуть їхпряму відповідальність за порушення рішення виконкому щодо цьогопитання. Так само і до завідувачів відділень.

– Чи маєте ви стосунок до компанії «Трейд інвест холдинг», яказаймається встановленням автономних котелень у бюджетнійсфері?

– Так, але це не моя компанія. Туди залучені і інші інвестори, які вклаликошти у проект з децентралізації опалення в Кам’янському.

– Чому обрали інвестування у проект з децентралізації? Бо критикивважають, що таким чином відбувається приватизаціятеплопостачання у місті.

– Справа у тому, що 70% тепла, яким забезпечується Кам’янське, і зараз,і до цього вироблялось зовсім не на комунальному підприємстві. Цепокупне тепло, за яке платить комунальне підприємство. А вироблялийого на Дніпровській ТЕЦ та АТ «Дніпроазот», і тарифи на це теплотакож встановлювало не місто, а НКРЕКП. За 10 років у містаутворилося більше мільярда боргу перед цими підприємствами, у томучислі борги за газ перед НАК «Нафтогаз».До того ж, це тепло транспортувалось по старим магістралям, сотнямкілометрів застарілих тепломереж, з великими затратами та втратамина доставку тепла споживачам. Така система теплозабезпечення містане ефективна і дорога. Саме тому ми долучилися до проекту здецентралізації опалення, який має знизити витрати як для міста, так ідля окремих споживачів.

– Як цього реально можна досягти?

– На Соцмісті правобережжя окремі споживачі вже переходять наіндивідуальне опалення, яке значно дешевше існуючогоцентралізованого. Відповідно до проекту децентралізації, бюджетніустанови мають бути переведені на альтернативні видитеплопостачання за рахунок будівництва пілетних котелень.В подальшому на правому березі міста заплановане будівництво більшихкотелень, також на альтернативному паливі. За рахунок цього вдастьсячастково зберегти централізоване теплопостачання споживачам, але зазначно меншими тарифами.На лівобережжі централізоване теплопостачання збережеться. Ми допомагаємо знайти інвестора для модернізації лівобережної котельної, що теж дозволить знизити вартість теплопостачання та тарифи для споживачів. Модернізація теплопостачання тільки на лівобережжі міста потребує понад 100 мільйонів гривень інвестицій. Мидопомагаємо місту залучити інвесторів.В кінцевому результаті це дозволить побудувати у місті надійну системутеплопостачання і знизити тарифи за тепло для населення.

Для довідки:

Олександр Іванов – 1982 року народження, має вищу економічну таюридичну освіти, одружений, є двоє дітей – дочка та син, безпартійний.Народився та виріс у Дніпродзержинську, потім працював у Києві. Основна діяльність – фармацевтичний бізнес (з 2012 року), є учасником фармринку в масштабах України.

иванов развитие фонд каменское