Попередні зміни клімату викликали у світі спалахи чуми: учені занепокоєні швидкістю глобального потепління

Вчені з Центру наук про морське середовище та факультету геологічних наук Бременського університету спільно з Університетом Оклахоми в США виявили зв'язок між зміною клімату та поширенням пандемій. Вони стверджують, що підвищення середньої температури та зміни в кількості опадів можуть спровокувати спалахи захворювань, подібні до пандемій минулих століть, передає scitechdaily.

Що може чекати людство

Дослідники аналізували проби морського дна, зібрані у затоці Таранто в Італії, та реконструювали кліматичну історію Землі за період з 200 р. до н.е. по 600 р. н.е. з неймовірною точністю до трьох років. Вони встановили зв'язок між зміною клімату та трьома великими пандеміями, які трапилися в історії людства: Антоніновою, Кипріанською та Юстиніановою чумами.

Згідно з дослідженням, кожній з цих пандемій передувала зміна клімату: наприклад, Антонінова чума спалахнула під час періоду похолодання, а Кипріанська чума теж збіглася зі сильним похолоданням. Ці результати вказують на те, що стрес, що відчуває кліматична система Землі, може сприяти поширенню захворювань серед населення.

Професор Карін Зонневельд, одна з авторок дослідження, зауважила, що зміна клімату може зробити людей більш вразливими до захворювань через брак продовольства та інші екологічні проблеми.

Зазначимо, що на сьогодні Земля зазнає серйозних кліматичних змін, що породжують екстремальні погодні умови, включаючи спеку, посухи та лісові пожежі. Дослідники вважають, що отримані результати можуть допомогти людству попередити майбутні пандемії, забезпечуючи більш ефективну попередню підготовку до змін клімату.

Джерело: 5692.com.ua