Податки піднімуть для всіх українців? У Кабміні шукають 500 млрд гривень для доплат військовим

В Україні оновили перелік додаткових виплат військовослужбовцям на період дії воєнного стану. При цьому постанова Кабміну про додаткові доплати поставила самих урядовців у незручне становище, оскільки в бюджеті немає для цього грошей.

Фактично, щоб отримати кошти, у влади є два способи: надрукувати потрібну суму, через що виникне висока інфляція, або підвищити податки для решти українців. І найбільш ймовірним є другий сценарій, пише Today.ua.

Скільки коштуватимуть бюджету нові доплати солдатам на фронті

Відповідно до ухваленої днями постанови уряду, військовим, які знаходяться на передовій, кожні 30 днів виплачуватимуть по 70 тисяч гривень. Крім цього, зберігається і попередня додаткова виплата бойових у розмірі 100 тисяч.

Тож навантаження на фонд зарплати військовослужбовців зросте доволі відчутно. Причому доплата 70 тисяч передбачена вже з 1 квітня, а в державному бюджеті коштів на це немає.

За підрахунками економістів, на ці додаткові виплати знадобиться близько 500 млрд гривень до кінця 2024 року. Оскільки кошти міжнародних партнерів не можна використовувати на потреби оборони, єдине джерело фінансування додаткових видатків можуть бути винятково внутрішні ресурси країни.

Де урядовці планують взяти кошти на доплати військовим

Експерти вважають, що кошти можна було б позичити в українців через випуск облігацій ВДП. Проте це джерело вже практично вичерпано, оскільки вже зараз на погашення відсотків за ОВДП витрачається більше, ніж залучається від продажу нових.

Ще один можливий варіант – емісія гривні. Друк додаткових грошей, які нічим не будуть підкріплені – це найпростіший і водночас найбільш згубний спосіб. Шаленої інфляції та повного знецінення заощаджень і зарплат громадян у такому разі не уникнути.

Практично це дорога в один кінець до шаленої А крім того, МВФ не дозволяє нашій владі додатково вкидати у бюджет більше 40 млрд гривень на квартал.

Частину необхідної суми можна буде знайти, якщо уряду вдасться домовитись про реструктуризацію боргу за євробондами. У разі успішних перемовин на цьому вдасться зекономити понад 200 млрд гривень. Але де взяти решту – питання відкрите.

Тим часом, уже з початку поточного місяця військовослужбовцям на фронті йде нарахування нових надбавок, які потрібно буде виплатити в травні. Дефіцит протягом деякого часу, кажуть економісти, можна буде покривати за рахунок "наближення державних видатків". Тобто витрачатимуть гроші, які закладені на майбутні витрати. Проте наслідком цього може стати те, що вже на початку літа в країні буде гострий бюджетний дефіцит.

Отже, залишається єдиний, вкрай непопулярний, болючий, але найбільш реалістичний спосіб вирішення ситуації, – підвищення податків. На цей раз, ймовірніше, це стосуватиметься не лише податків на розкіш, податків для ФОПів, а податків для всіх українців без винятку. Залишається сподіватися, що такі рішення не будуть ухвалювати "заднім числом".

Джерело: 5692.com.ua