Пенсії по інвалідності: як зміниться розмір виплат у 2024 році

В Україні тривають зміни в системі соціального забезпечення для осіб з інвалідністю. Зокрема, Пенсійний фонд України розповів про виплати, які можуть очікувати громадяни з інвалідністю у 2024 році.

Процес призначення пенсії по інвалідності

Пенсії по інвалідності призначаються особам, яким встановлено інвалідність однієї з трьох груп в залежності від рівня втрати працездатності. Визначення групи та строку інвалідності проводиться органом медико-соціальної експертизи.

Суми пенсій залежать від віку, страхового стажу та належності до пільгових категорій. Зокрема, пенсію по інвалідності можуть отримати громадяни зі стажем від одного до 15 років.

Розмір пенсій у 2024 році

Розмір пенсій по інвалідності різний для різних груп. Зокрема, для осіб з інвалідністю першої групи призначається 100% пенсії за віком, для другої – 90%, для третьої – 50% від пенсійної виплати за віком.

Мінімальна пенсія по інвалідності виглядає наступним чином:

  • для осіб з інвалідністю першої групи — 2,76 тис. грн;
  • для незайнятих осіб з інвалідністю другої та третьої групи — 2,52 тис. грн;
  • для незайнятих українців з інвалідністю другої та третьої груп — 2,09 тис. грн.

Варто зазначити, що розмір мінімальної пенсії для військовослужбовців не може бути меншим за певний розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Пенсійна система постійно адаптується до змін у суспільстві, а уряд розглядає можливості покращення умов життя осіб з інвалідністю. Громадяни можуть отримати докладну інформацію про свої можливості та права в Пенсійному фонді України та органах соціального захисту.

Джерело: 5692.com.ua