Новий закон про мобілізацію торкнеться й українців за кордоном: що на них чекає

Новий урядовий законопроєкт №10449 про мобілізацію передано до Верховної Ради 30 січня 2024 року. Якщо документ ухвалять, він може торкнутися також громадян України військовозобов'язаного віку, які зараз проживають в інших країнах.

Які зобов'язання хочуть покласти на цих українців автори законопроєкту, повідомляє ТСН.

Що потрібно зробити українцям за кордоном у разі ухвалення закону

Як йдеться у проєкті закону, громадяни України, які перебувають на військовому обліку, мають протягом 60 днів із дня опублікування закону уточнити військово-облікові дані: адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти тощо. Це стосується не тільки чоловіків, які зараз знаходяться на території України, а й тих, хто перебуває за кордоном.

Для уточнення даних потрібно звернутися:

  • тим, хто перебуває в Україні – до ТЦК і СП за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до ЦНАПу;
  • тим, хто живе за кордоном – повідомити свої дані на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону ТЦК і СП за місцем перебування на військовому обліку (вони зазначаються на офіційному сайті);
  • незалежно від місця перебування – в електронному кабінеті призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

Крім того, в новому законопроєкті зазначається, що консульські послуги за кордоном українці зможуть отримати лише за наявності військово-облікових документів. Зокрема, без цих документів неможливо буде оформити паспорт громадянина України та закордонний паспорт. Ця норма стосується чоловіків віком від 18 до 60 років.

Джерело: 5692.com.ua