Нові правила мобілізації: кого з військовозобов’язаних вважатимуть ухилянтами

Нещодавно у Верховній Раді ухвалили законопроєкт про мобілізацію, який передбачає нові правила призову. Відповідно до документу, військовозобов'язаним надається два місяці після набуття чинності закону для оновлення даних у ТЦК.

Як на практиці діятимуть нові правила призову та хто буде вважатися ухилянтом, розповідає видання ZN.

Чи потрібно чекати повістки

За словами адвоката компанії Riyako & Partners Миколи Максимова, закон містить доволі жорсткі вимоги. Військовозобов'язані мають протягом 60 днів після того, як буде опубліковано наказ президента, і закон набуде чинності, оновити свої дані у військкоматі. Зокрема, це можна буде зробити через електронний кабінет, але реєстрація в ньому не є обов'язковою.

Ті, хто проігнорує вимоги закону, автоматично вважатимуться ухилянтами. Представники ТЦК звертатимуться до поліції, щоб оголосити порушників у розшук. Особи, яких поліція не зможе доставити до ТЦК, отримають вимогу про виконання зобов'язань від імені керівника військкомату. Причому такий лист необов'язково вручати людині особисто.

Якщо листоноша прийде з вимогою від військкомату про виконання зобов'язань і не знайде адресата на місці, він поставить позначку, що вимогу вручити неможливо. І все. Через 10 днів керівник ТЦК має право звернутися до суду, щоб людину обмежили в управлінні транспортним засобом, – пояснив адвокат.

Чи підвищать штрафи за порушення військового обліку

У Верховній Раді планують встановити більші розміри штрафів за порушення правил військового обліку. Відповідний закон уже ухвалено в першому читанні, незабаром документ мають розглянути в другому читанні.

За словами члена комітету ВР з питань правоохоронної діяльності, нардепа Максима Бужанського, у разі, якщо ТЦК можуть отримати інформацію про військовозобов'язаних із держреєстрів, до яких їм надали доступ, оновлювати її не потрібно.

Оновити потрібно буде три речі — фактичне місце проживання, фактичний номер телефону та адресу електронної пошти. За невиконання цих умов буде передбачено штраф від 17-22 тисяч грн, — повідомив нардеп.

Відомо, що спочатку у законі була норма про адміністративний арешт на три доби за відсутності військово-облікових документів і покарання у вигляді в'язниці за відмову від проходження медогляду. Проте її було виключено із закону.

Чи можуть військовозобов'язаного доправити до ТЦК силою

Максимов зауважив, що першочергово змусити оновити дані можуть тих, хто взагалі не значиться в ТЦК та СП після початку повномасштабного вторгнення.

Глобально піднімати бази і вимагати оновити дані кожного, на мій погляд, не будуть. ТЦК завантажені паперовою роботою, їм бракує часу, щоб по кожній людині надсилати запит у поліцію, потім письмову вимогу про виконання зобов'язань, потім позови до суду, – вважає адвокат.

Експерт додав, що зараз існує механізм оголошення в розшук, якщо людина не з'явилася за повісткою. Проте це зазвичай роблять лише у виняткових випадках, адже процес цей довгий. Новий процес, каже Максимов, теж, ймовірно, буде повільним і застосовуватиметься рідко.

Поліція теж не може шукати десятки тисяч людей, яких оголосять у розшук. А суди не потягнуть навантаження. З іншого боку, якщо людина потрапить у базу "Оберіг" на будь-якому блокпосту її вправі після перевірки документів доправити до військкомату. Оскільки у нас чимало випадків застосування сили щодо тих, хто добровільно не йде в ТЦК та СП, ця норма може збільшити кількість подібних інцидентів, — резюмував адвокат.

Джерело: 5692.com.ua