Небезпечне поєднання: 7 лікарських препаратів, які не можна вживати разом із кавою

Багато хто починає день з ранкової кави. Кофеїн діє як стимулятор, поліпшуючи настрій та даруючи приплив енергії. Проте не всі враховують, що вплив кави на організм цим не обмежується, і чашка ароматного напою також може взаємодіяти з ліками, які ви приймаєте.

За словами фахівців, кава при поєднанні із деякими препаратами здатна призвести до перезбудження та появи неприємних симптомів. Крім того, напій впливає на швидкість всмоктування ліків у кров, через що знижується ефективність їх дії. Ось які препарати не можна вживати разом із кавою.

Ліки для щитоподібної залози

Для балансування рівня гормонів при гіпотиреозі призначають спеціальні препарати. Як показали дослідження, якщо вживати разом із цими ліками каву, це призводить до зменшення їхньої концентрації в крові. Тому лікувальний ефект зменшується вдвічі.

Протизастудні та протиалергійні препарати

Через сильний стимулювальний ефект кави її поєднання із деякими ліками, що належать до цих груп, можуть розвинутися такі симптоми, як занепокоєння та безсоння. Тому перед їх прийомом слід проконсультуватися з лікарем, щоб з'ясувати, чи можна пити каву під час лікування.

Протидіабетичні препарати

Ефективність препаратів проти діабету знижується, якщо під час їх прийому вживати каву з цукром або вершками. Також, як показують дослідження, кофеїн негативно впливає на перебіг діабету.

Ліки проти хвороби Альцгеймера

Під час вживання кави через вплив кофеїну в мозок потрапляє менше препарату проти хвороби Альцгеймера, тому що ця речовина зміцнює гематоенцефалічний бар’єр. Вживання великої кількості кави погіршує ефект лікування.

Препарати проти астми

Вживання кави набагато збільшує ризик побічних ефектів, які можуть виникати під час лікування препаратами проти астми. Крім того, напій зменшує кількість цих ліків, що засвоюються організмом.

Препарати проти остеопорозу

Не можна вживати каву разом із ліками проти остеопорозу, оскільки їх ефективність значно знижуватиметься. Такі ліки взагалі рекомендується приймати окремо, перед тим, як щось їсти або пити, запиваючи тільки чистою водою.

Препарати проти підвищеного тиску

Кава впливає на засвоюваність цих препаратів в організмі, через що їхня дія не буде настільки ефективною. Тому слід проконсультуватися з лікарем, щоб дізнатися, як розподілити час прийому таблеток і ранкової чашки кави.

Джерело: 5692.com.ua