Не тільки втрачають смак, а й стають небезпечними: 5 продуктів, які категорично не можна розігрівати

Розігрівання заздалегідь приготованих страв – звичайна практика для більшості господинь. Проте не всі знають, що це може бути шкідливим для організму. За словами експертів, не вся їжа добре реагує на цей процес.

Розігрівання певних продуктів може призвести до втрати смаку, текстури, харчової цінності та безпечності. Які п'ять продуктів у жодному разі не рекомендується розігрівати, повідомляє Indianexpress.

Чай

Під час заварювання чаю виділяються різні сполуки, зокрема дубильні речовини і катехіни. Через повторне нагрівання чаю ці сполуки можуть розкладатися, що призведе до втрати смаку і навіть потенційної користі.

Крім того повторне нагрівання чаю призводить до підвищення в ньому концентрації кофеїну та підвищенню кислотності. Це потенційно призведе до побічних ефектів з боку нервової та серцево-судинної систем, системи травлення.

Щоб звести до мінімуму кислотність і забезпечити оптимальний смак і користь, краще щоразу заварювати чай свіжим і уникати повторного нагрівання, – кажуть експерти.

Шпинат

У шпинаті містяться нітрати, які під час повторного нагрівання перетворюються на нітрити. Далі під час реакції з амінокислотами вони перетворюються на канцерогени. Крім того, повторне нагрівання цього листового овочу може призвести до втрати водорозчинних вітамінів, таких як вітамін С і вітаміни групи В, а також заліза, яке окислюється.

Окислення заліза не тільки робить шпинат менш смачним, а й до втрати його харчової цінності, оскільки окислене залізо не так легко засвоюється організмом, як неокислене.

Щоб зберегти корисні речовини й уникнути утворення шкідливих сполук, вживайте свіжий шпинат, – пропонують експерти.

Рослинна олія

Повторне нагрівання рослинної олії призводить до хімічних змін, які можуть погіршити якість і безпеку продукту. Повторювані цикли нагрівання й охолодження викликають утворення трансжирів і шкідливих сполук, таких як альдегіди, який медики пов'язують із запаленнями та серцево-судинними захворюваннями.

Також розігрів олії вище точки димлення може призвести до утворення токсичних парів і надання стравам неприємного смаку.

Гриби

Через те, що гриби пористі та легко вбирають вологу, вони є ідеальним середовищем для розвитку бактерій. Повторне розігрівання сприяє росту мікробів, тим самим збільшуючи ризик захворювань харчового походження.

Також полісахариди, що містяться в грибах, під час повторного нагрівання можуть вступати у ферментативні реакції, а молекули білка розпадаються на більш дрібні пептиди й амінокислоти. Це впливає на смак, текстуру та засвоюваність продукту.

Щоб звести до мінімуму руйнування білка і зберегти якість грибів, рекомендується обережно їх розігрівати і уникати тривалого впливу тепла, – зазначають дієтологи.

Рис

У рисі може бути бактерія Bacillus cereus, яка здатна виживати під час приготування і розмножитися, якщо рис залишити за кімнатної температури на кілька годин.

Повторне нагрівання рису не завжди знищує ці бактерії та їхні токсини, які можуть спричинити харчове отруєння, – попереджують експерти.

Також нагрітий рис втрачає вологу, стає сухим і неапетитним. Щоб запобігти хворобам харчового походження, дуже важливо зберігати приготований рис у холодильнику та вживати його протягом 1-2 днів.

Джерело: 5692.com.ua