Не тільки світло, а й газ: боржникам в Україні почнуть вимикати “блакитне паливо” з 1 лютого

Споживачам, які накопичили велику заборгованість з оплати за природній газ, припинять надання послуги. Відключення очікуються вже з 1 лютого 2024 року. Про це повідомив Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг, пишуть Новини.LIVE.

Експерт зазначив, що у зв'язку поверненням покарання за заборгованість споживачів за послуги ЖКГ, вимикати будуть не тільки електроенергію, а й "блакитне паливо".

Із попередженням до тих споживачів, які мають борги у рахунках за газ, почали звертатися деякі постачальники послуг. Зокрема, про таке рішення заявив "Кременчукгаз", який планує почати відключати абонентів-боржників від газопостачання вже з 1 лютого цього року.

За словами голови правління ПрАТ "Кременчукгаз" Богдана Оксененка, таких боргів з розподілу газу, як за два останніх роки, раніше не спостерігалось. Він розповів, що на початку повномасштабного вторгнення агресора борг населення був меншим за один мільйон гривень, а зараз він становить 12 млн гривень. При цьому борги мають 25% населення.

І ось тут у споживачів, я, вважаю, є можливість оскаржити нарахування за транспортування газу, виходячи з матеріалів щонайменше двох судових справ в Зіньківському районному та Луцькому районному судах, де було скасовано нарахування за транспортування газу та боргів, — заявив Олег Попенко.

Нагадаємо, що в Україні скасували мораторій, яким заборонялося стягувати штраф та пеню, інфляційні нарахування процентів річних, нарахованих на борг, що утворився через невчасне або неповне погашення комунальних рахунків. Тому тепер українським споживачам, які накопичили борги, можуть перестати надавати житлово-комунальні послуги, а також стягувати у них заборгованість.

Джерело: 5692.com.ua