Надсилають повідомлення про доставку посилки: кіберполіція розповіла про нову шахрайську схему

Останнім часом в Україні почала активно розповсюджуватися нова шахрайська схема, яка використовує обхідні та хитромудрі методи для обману громадян. Зловмисники використовують вигадані повідомлення про надходження посилок від відомих поштових сервісів, надсилані як SMS повідомлення.

Як уберегти себе та близьких від шахраїв

Ця шахрайська схема найчастіше має форму фішингової атаки. Зловмисники надсилають фейкові SMS із посиланнями, після натискання яких з рахунку людини зникає певна сума. Це підтверджує і Кіберполіція в своєму повідомленні у Telegram.

В офіційному повідомленні правоохоронці надають конкретні поради, спрямовані на запобігання потраплянню громадян у пастку шахраїв. Серед них:

  • уникайте переходів за сумнівними гіперпосиланнями;
  • отримуйте інформацію про надходження посилок лише на офіційних сайтах поштових сервісів або застосунках;
  • перевіряйте правильність URL-адреси перед введенням конфіденційних даних;
  • використовуйте окрему інтернет-картку для онлайн-шопінгу та переказуйте на неї лише необхідну суму.
  • сплачуйте гроші тільки після отримання товару, щоб мінімізувати ризики втрати коштів.
  • не надсилайте стороннім особам коди-підтвердження, отримані у SMS-повідомленнях або застосунках.

Якщо ви стали жертвою шахрайської схеми, негайно повідомте кіберполіцію. Ви можете зробити це, надіславши заяву на електронну адресу callcenter@cyberpolice.gov.ua або зателефонувавши за номером 0 800 50 51 70 (понеділок – п’ятниця з 09:00 до 18:00).

Пам'ятайте про ці поради та будьте обережні під час отримання повідомлень про посилки, особливо якщо вони приходять із неофіційних джерел. Своєчасна реакція може запобігти фінансовим втратам та захистити вас від кібершахрайства.

Джерело: 5692.com.ua