На якій олії смажити безпечно для здоров’я: названо 5 найкращих та 5 найгірших варіантів

Олія – продукт, який використовується під час приготування найрізноманітніших страв – від смаженої картоплі до салатів та випічки. За словами фахівців, не всі види олії однаково підходять для різних страв, хоча і калорійність їх подібна. Вони відрізняються за складом поживних речовин, зокрема за складом жиру.

Тому на певних видах олії можна безпечно смажити, а деякі краще застосовувати лише для заправки холодних страв.

На якій олії краще смажити

Оливкова олія першого віджиму

Цей вид олії вважається універсальним – чудово підходить як для холодних, так і для гарячих страв. Основною її перевагою є великий вміст ненасичених жирів та вітаміну Е.

Олія авокадо

Ця олія чудово підходить для приготування їжі на високій температурі, оскільки характеризується високою температурою димлення – 270 градусів.

Соняшникова олія високоолеїнова

Характеризується високою концентрацією олеїнової кислоти та високим рівнем засвоювання організмом. Це гарний варіант для смаження на сковороді, пасерування, а також приготування для випічки.

Кунжутна олія

Ця олія дещо менш універсальна через свій виражений горіховий присмак. Але її можна використовувати під час приготування різних страв, у тому числі смажених, щоб отримати користь для організму, оскільки вона відрізняється високим вмістом антиоксидантів і протизапальними властивостями.

Арахісова олія

Ця олія має деякі недоліки, наприклад, вміст запальних жирних кислот Омега-6, але при використанні її у помірній кількості це є корисним компонентом раціону. Арахісова олія є хорошим джерелом вітаміну Е, що забезпечує антиоксидантні властивості.

На якій олії не можна смажити

Пальмова олія

Цей продукт містить насичені жири у великій кількості, тому здатна негативно впливати на рівень холестерину в крові та підвищувати ризик серцевих захворювань.

Соєва олія

Попри те, що ця олія має відносно високу температуру димлення (200 градусів), вона може спричиняти розвиток ожиріння, непереносимість глюкози та захворювання травної системи.

Кукурудзяна олія

Продукт має кілька недоліків. Зокрема, висока концентрація Омега-6, а також використання генетично модифікованої кукурудзи для приготування, що сприяє харчовій алергії та чутливості.

Гідрогенізовані рослинні олії

Ці олії не зустрічаються в природі – їх виготовляють шляхом додавання молекул водню до рідких жирів. Після цього вони змінюють форму на більш тверду і мають подовжений термін зберігання. Під час цього процесу утворюються транс-жири, які негативно впливають на здоров’я серця.

Кокосова олія

Ця олія має високу концентрацію насичених жирів, тому дієтологи радять обмежити її споживання. Як свідчать дослідження, продукт призводить до підвищення рівня "шкідливого" холестерину, через що збільшується ризик серцево-судинних захворювань.

Джерело: 5692.com.ua