Множинне громадянство в Україні: законопроєкт Зеленського зареєстрували в Раді

Сьогодні, 22 січня, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт Президента України Володимира Зеленського щодо введення множинного громадянства в державі. Про це йдеться на сайті парламенту.

Що відомо

Проєкт закону отримав назву "Про деякі питання у сфері міграції щодо підстав і порядку набуття та припинення громадянства України" і був визначений президентом як невідкладний.

Множинне громадянство — це статус, при якому особа може бути громадянином двох чи більше країн. Наразі Конституція України передбачає лише одне громадянство для кожного українця.

У жовтні 2023 року Міністерство закордонних справ висловило підтримку ідеї впровадження множинного громадянства в Україні. Однак, в контексті повномасштабної війни з російською федерацією, зараз обговорюється можливість встановлення обмежень щодо осіб, які мають громадянство країни-агресора.

Розгляд питання множинного громадянства в Україні ведеться не вперше. Ще до повномасштабного вторгнення росії в Україні розглядалися варіанти законодавчого врегулювання цього питання. Зокрема, у грудні 2021 року президент Зеленський вніс до Верховної Ради аналогічний, проте тоді документ не встигли розглянути.

Джерело: 5692.com.ua