“Ми почистили законопроєкт”: нардеп розповів, чи залишать норму про вручення повісток електронною поштою

Комітетське обговорення законопроєкту про мобілізацію №10378 розпочалося 4 січня 2024 року, а вже 11 січня Верховна Рада планує розглянути його у першому читанні. У документі представлені окремі спірні норми, які широко обговорювалися в суспільстві. Одна з них стосується можливості вручення повісток електронною поштою.

Чи залишиться ця норма у фінальній версії законопроєкту, яку буде подано до сесійної зали парламенту для голосування в першому читанні, розповів заступник голови Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв в ефірі телемарафону, пишуть Факти ICTV.

За його словами, фінальна версія буде максимально збалансованою, і там точно не має бути антиконституційних норм.

Ми почистили законопроєкт. Наприклад, повістки через електронну пошту не мають надсилатися. Тобто це неможливо контролювати, чи отримала її людина. Точно не має бути такої норми, – повідомив Чернєв.

Крім того, нардеп висловився щодо питання вилучення відстрочки по інвалідності. Комітет наполягає, щоб інвалідам 1-3 груп надавалася відстрочка або вони не підлягали взагалі мобілізації.

Щодо термінів ухвалення закону про мобілізацію, Чернєв не може цього спрогнозувати, тому що невідомо, як проходитиме голосування.

Дуже складно, тому що у нас є позиція комітету, але позиція інших фракцій чи колег проявлятиметься в тих правках, які будуть до другого читання, якщо буде прийнято в першому читанні, – сказав він.

Єгор Чернєв зазначив, що не зрозуміло, скільки саме буде правок – кілька або ж тисяча. А від цього залежить те, як швидко буде ухвалено документ.

Джерело: 5692.com.ua